België

Le Bois du Cazier

2

Acht augustus 1956,  een dag om nooit te vergeten. 262 mensen zouden nooit meer levend bovenkomen uit de mijn van Marcinelle. Een banale menselijk fout is de aanleiding, maar de echte schuldige was de verouderde installatie en de arbeidsomstandigheden. Deze grote UNESCO site bevat naast de mijn ook een industriemuseum een glasmuseum.

 

3

Aan de hand van zeer goede audiofoons word je meegezogen in de geschiedenis. De ramp komt weer tot leven, maar ook het harde leven van mijnwerkers, de Italiaanse gastarbeiders en hun reis naar het Noorden en de werkomstandigheden. Zeer verhalend gebracht, maar boeiend voor groot en klein.

4

Het industriemuseum kijkt terug op de staalindustrie in Wallonie, maar evengoed chemie, boekdrukkunst en de sociale conflicten. Daarnaast is er een glasmuseum die vooral veel voorbeelden van glas bevat,vanuit de oudheid tot het hedendaags werk. Er is ook een atelier aanwezig waar glasblazers en kunstenaars aan de slag kunnen.

 

1

Eenmaal alles bekeken, kan je nog even een stevige wandeling doen. Langs de site kan je doorstappen naar de terrils  en krijg je als beloning na een flink eind klimmen een mooi zicht over de omgeving. Andere terrils doemen op aan de einder en breken het landschap.

absolute aanrader!

Geef een reactie