FR – Site d’armistice in Compiegne


1

Compiegne, bij ingewijden bekend als de startplaats van Parijs Roubaix. Allemaal goed en wel, maar ook een historische plaats in zowel de eerste als de tweede wereldoorlog. Diep verscholen in de bossen kan je deze pijnlijk symbolische plaats vinden.

WO1 loopt op zijn einde, Duitsland wordt gedwongen de wapenstilstand te aanvaarden. De ondertekening gebeurt hier in een restauratiewagon van wagon-lits. frankrijk wint, en de site wordt een symbool voor de overwinning.

Maar, 22 jaar later komt de keerzijde. Een van de verbitterde Duitse soldaten van toen is inmiddels fuhrer geworden, zet de wagon weer op zijn plaats en laat de capitulatie van Frankrijk tekenen, op exact dezelfde plaats. Vervolgens wordt de hele site volledig vernietigd, met uitzondering van het beeld van generaal Foch. Ook de wagon overleeft de tweede wereldoorlog niet.

2

Gelukkig voor ons is het hele memoriaal volledig hersteld, hebben ze een replica van de wagon kunnen bemachtigen, en krijg je een duidelijk beeld van de beide historische momenten. Klein museum, maar de moeite om eens stil te staan bij deze plek.

links:
https://en.wikipedia.org/wiki/Armistice_of_11_November_1918
https://en.wikipedia.org/wiki/Armistice_of_22_June_1940

Geef een reactie