Enkele dagen herbronnen in de Provence? Hoe deden we dat…?

Enkele dagen herbronnen in de Provence? Hoe deden we dat?

 


Hunkeren naar de zon

Niets leukers dan op een druiligere dag terug te blikken op zonnige vakantiedagen in de Provence. Wij trokken in het novemberverlof naar de Franse zon.

Nee, een strandvakantie werd het niet. Niet dat de zon niet van de partij was maar een strand/zand/zwembad vakantie is gewoon niet ons ding. Noem ons ongedurig, noem ons rusteloos, noem ons museumbeesten, weetjeszoekers of suckers van petits histoires… die termen dekken allemaal de lading. We willen dus dingen ontdekken…

Vanuit onze lokale uitvalsbasis, kozen we elke dag een andere stad uit die we gingen verkennen. We kozen voor Aix En Provence, Arles, Marseille, Toulon en Tarascon. En ja, ons stukje natuur vonden we ook. Een indrukwekkend stukje natuur zelfs. We vonden het in Cassis.

Geniet je mee?


AIX EN PROVENCE

Aix en Provence is een gezellig drukke universiteitsstad.

Net buiten de stad bezochten we eerst de Fondation Vasarely.

Deze Franse kunstenaar met Hongaarse roots is één van de grote vertegenwoordigers van de op-art, geometrische abstracte kunst. Makkelijker gezegd… Vasarely speelt op enorme oppervlaktes met kleur en simpele geometrische vormen; een vierkant, cirkel of driehoek. Het geheel is best indrukwekkend!

Nadien trokken we natuurlijk naar de stad zelf en lieten ons door de vele kleine straatjes leiden.

We kozen nog het Musée Granet om te bezoeken, zeg maar het museum van schone kunsten van de stad. Het museum zit in de gebouwen van de vroegere orde van Malta. In dit museum is er, door de renovatiewerken, naast werken die historische taferelen vertelden en een aantal – bijzonder mooie – beelden, niet enorm veel te zien. Het tweede deel, waarvoor we iets verderop naar la chapelle des Pénitents blancs, oftewel Granet XXe, moesten gaan, kregen we modernere werken, waaronder enkele Picasso’s, te zien.


ARLES

Volgende op het lijstje was Arles, een charmante rustige provinciestad.

Arles mag dan wel klein zijn, maar zet je toch beter ook op je to do lijstje! Naast de vele gezellige terrasjes, is er een heel mooi bewaarde Romeinse arena die dateert van 90 voor Christus en plaats bood aan 20.000 mensen! Zeer indrukwekkend! Wat verderop konden we met hetzelfde ticketje ook de restanten van het Romein theater bezoeken; minder goed bewaard maar ook de moeite om eens te bezoeken.

Arles is uiteraard ook de stad van Van Gogh (al blijft er van zijn woning niets over) en van het gewaagde LUMA (dit was helaas gesloten, dus blijft op onze bucketlist staan).


MARSEILLE

Marseille kon natuurlijk ook niet ontbreken. In de tweede grootste stad van Frankrijk is het logisch dat er een andere sfeer hangt dan in de vele pittoreske Zuid-Franse stadjes.

Eerste stop was het Mucem en de Vieux Ports. Leuk maar heel druk, zeker in Corona tijden.

We keken misschien nog meer onze ogen uit op de enorme variëteit aan mooie gevels. Het zijn dan misschien aan de binnenkant wel eerder troosteloze appartementen (remember de beelden uit de reeks Marseilles) maar aan de buitenkant zijn het echt wel pareltjes.

We sprongen ook nog binnen in de imposante neo-byzantijnse Kathedraal La Major aan de haven.

Als laatste trokken we voor een prachtige zonsondergang naar het hoogste punt van de stad, La Garde. Ronduit prachtig.


TOULON

Toulon… de thuisbasis van de Franse vloot. Deze militaire functie overheerst natuurlijk in de stad. Veel plekjes verwijzen dan ook naar het maritieme Frankrijk.

Wij bezochten het compacte maar heel interessante Musée Maritime aan de militaire basis. Dit museum is een afdeling van het grote maritieme museum in Brest, Rochefort, Port-Louis en Parijs. Dit laatste museum opent trouwens heel binnenkort terug haar deuren. Het staat dus al op ons to do lijstje 😉 . Het museum vonden we in het indrukwekkende oude poortgebouw van het wapenmagazijn van de marine. Het zijn geen grote schepen die er liggen maar wel prachtige maquettes van schepen van de 18de eeuw tot nu.

Wat ook heel interessant is, is het verhaal van de vernietiging in 1942 van de vloot in opdracht van het Vichy-regime. Blijkbaar zijn de Fransen er nog niet uit welke kant ze in deze geschiedenis moeten kiezen, en dat verklaart misschien wel waarom het verhaal in een klein hoekje van het museum verteld wordt. Velen vonden het een goede zet maar evenvele andere vonden het een laffe daad. En blijkbaar zijn de Fransen er tot op vandaag nog niet uit hoe ze hier over moeten denken. (meer info kan je hier vinden)

Daarna trokken we, hoe kan het ook anders – echt het water op om de talloze schepen van de Franse vloot te aanschouwen. De gids vertelde ons niet alleen weetjes over de verschillende types van de schepen, maar ook weetjes over andere plekjes uit de baai. Jammer voor ons, maar het vliegdekschip Charles de Gaulle was enkele dagen voordien op missie uitgevaren. (hier een linkje met wie wij de zee op trokken)


TARASCON

Misschien is Tarascon geen stadje dat onmiddellijk op je radar zou verschijnen, maar toch is een bezoekje aan deze stad een aanrader. Het is namelijk hier, aan de oevers van de Rhône, dat het kasteel van ‘le bon roi René’ stond. Het kasteel dateert van de 15de eeuw, maar werd vanaf de 17e eeuw een militaire gevangenis. De muren en vloeren vertonen zelfs nog ‘graffiti’ uit die tijden, ook van Belgen. (linkje naar de site voor meer info)


CASSIS

Het obligate stukje natuur dat we telkens proberen mee te pakken vonden we in Cassis.

Het is er heerlijk wandeling in de Calanques. De foto’s van dit idyllisch plekje zeggen meer dan genoeg. Draag wel stevig schoeisel, dat zal op het geaccidenteerd parcours net iets aangenamer lopen 😉 .


Natuurlijk zijn er in de Provence nog andere plekjes om te ontdekken. Heb je zo een plekje waar we zeker eens moeten naar toe gaan, laat het ons dan zeker weten!

In de buurt of op terugweg naar huis? misschien zijn volgende stops ook wel boeiend: Chamonix, Lyon, Dijon, de Vlaucluse, le Palais du facteur Cheval,…

Zoek je ergens anders in Frankrijk een leuke uitstap, kijk dan zeker hier eens.

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder