Pixelmuseum – een ware hemel op aarde voor gamers

Pixelmuseum – een ware hemel op aarde voor gamers


Pixel-museum in Thurn en Taxis

Noem jij jezelf een gamer pur sang, eentje die er van bij het eerste uur bij was of hou je de controllers slechts eens sporadisch vast? Ben je benieuwd hoe het was om back in the days te gamen? Hou je daarenboven wel van een goed stukje geschiedenis? En gaat je hart sneller slaan van een originele gevel of van authentiek gietijzeren dakgebinte? Dan moet je zeker eens richting Brussel gaan en een bezoekje brengen aan het Pixelmuseum.

Dit Pixelmuseum kan je vinden aan de Willebroekse vaart in Brussel, op de hoek van de gigantische site beter gekend als Thurn und Taxis.


Een beetje geschiedenis over Thurn und Taxis

Deze benaming ‘Thurn und Taxis’ verwijst eigenlijk naar de gelijknamige adellijke familie. Op deze drassige terreinen aan de rand van de stad lieten zij hun paarden van de Keizerlijke Post, grazen. En wie was eigenaar van die Keizerlijke Post? Juist, de familie Thurn und Taxis (of op zijn Frans natuurlijk Tour & Taxis). We spreken dan over de 17-18de eeuw. De naam van de familie is tot op de dag van vandaag nog altijd onlosmakelijk verbonden met de site; om maar te zeggen dat het belang van de inspanningen van de familie niet te onderschatten valt.

Aan het eind van de 19de eeuw – begin 20ste eeuw werd op deze locatie de grootste goederenhaven van Europa uitgebouwd. En hier moet ‘haven’ heel ruim gezien worden 😉 . Niet alleen ontstond de overbekende goederenhaven, Gare Maritime, maar ook een prachtig Postgebouw, een indrukwekkend spoorstation en natuurlijk het Koninklijke pakhuis met zijn ellenlange laadkade en het prachtige douanegebouw.

Stilaan raakte de site steeds meer in onbruik. Iets met ‘andere gewoontes, andere noden, nieuwe wetten en voornamelijk de douaneunie‘. Na decennia leegstand ontsnapte de site toch gelukkig aan de sloophamer. Op dit eigenste moment wordt zelfs de laatste hand gelegd aan de renovatie van de prestigieuze renovatie van de Gare Maritime. Alleen daarvoor is het dik vet de moeite om eens richting deze Thurn und Taxis te trekken.


Games in Douanegebouw

Natuurlijk was er ook het oude imposante douanegebouw. Trouwens, leuk om weten is trouwens dat dit het enige douanegebouw in België was dat speciaal voor de douane-activiteiten gebouwd werd. Dit gebouw komt trouwens van de tekentafel van architect Van Humbeek die in die tijd wel vaker gevraagd werd om monumentale gebouwen te ontwerpen. Zo ontwierp hij ook het Panorama du Caire voor de wereldtentoonstelling van 1897. Ken je dat niet? Als we zeggen dat dit gebouw aan het Jubelpark nu de Grote Moskee van Brussel is, dan zal er natuurlijk wel een belletje rinkelen. (weetjes weetjes weetjes – zo leuk)

Terug naar het Douanegebouw… In het kader van de herbestemming van de site, kan je nu in de lokettenzaal van dit gebouw in de geschiedenis van de games en de consoles duiken. En met drie ’tieners-slash-gamers’ in huis en een gamer-van-het-eerste-uur-slash-still-into-games, was het niet meer dan logisch dat we eens naar dit Pixelmuseum zouden trekken.

Er staat dan wel museum in de naam, maar je mag er niet alleen ‘kijken’, maar mag je ook ‘aankomen’. Eenmaal de kroost dit te weten kwam,  zat die vlug in de wagen.


Games en consoles

Wat konden we dan wel allemaal zien en doen daar in de oude lokettenzalen van het douanegebouw? Veel vanalles en vanalles veel. Van in de begindagen van de computerspelletjes, beginnende bij een oscilloscoop waar je tennis op kan spelen, maar eigenlijk vooral de echte start met de Magnavox Odyssey. Hoe cool is het om te zien hoe deze console verder uitgegroeid is tot een miljardenindustrie die alsmaar groter wordt.

Nadat we ons hadden kunnen vergapen aan deze generatie, gingen we kast na kast verder in de tijd en kwamen we iconen tegen zoals Atari 2600, inclusief het spel ET. Wist je trouwens dat dit computerspel zo slecht was dat het de hele industrie ten gronde kreeg, en uiteindelijk zelfs massaal begraven werd in de woestijn? Zoek maar eens op, een ongelofelijk verhaal!

Waar waren we gebleven juist? De geschiedenis: Nintendo console zoals de Nes, super Nes, verschillende Sega consoles, maar evengoed thuiscomputers zoals de iconische commodore 64 en de Atari ST staan er om bewonderd te worden. Tussendoor kan je ook de controller vastnemen en zelf een potje gamen natuurlijk!

We gaan uiteraard niet alles vertellen, maar uiteindelijk heb je best wel een volledig beeld gekregen nadat de Xbox’en en Playstations van onze tijd ook de revue gepasseerd zijn.


Wat vonden de tieners ervan?

De vraag stellen is een open deur intrappen.

Gamers gonna game, of het nu een console anno 2021 of één of andere oude robuuste en door de tand des tijds deels vergeelde Nintendo is, het maakt niet uit. Knopjes zijn knopjes en die tienerhanden weten maar al te goed hoe de knopjes bediend moeten worden. Best wel fascinerend om te zien!

Hoe lang het museum op deze site te bezoeken zal zijn, is niet echt duidelijk. We lezen namelijk overal dat er een vergunning afgeleverd werd om net in dit gebouw een hotel met meer dan 100 kamers te bouwen. Laat ons hopen dat de authentieke elementen toch hier en daar bewaard zullen blijven. Helaas is dit gebouw niet beschermd. Dus… only time will tell.

Meer info kan je vinden op de website van het museum.

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder