SLO – BRATISLAVA *

VERLEIDELIJK

Bratislava; het is een zeer recente hoofdstad maar daarom niet minder de moeite waard om even te bezoeken.

Bij onze roadtrip van de zomer van 2018 verbleven we een weekje ten oosten van Wenen. En vandaaruit was het amper een paar kilometer tot de grens Oostenrijk – Slowakije.

En laat nu net de hoofdstad van Slowakije op een boogscheut van deze grens liggen.

2018-07-29 10.41.40

Het lag dan ook voor de hand dat we de grens even over zouden steken om de stad een eerste keer te verkennen.

DONAU

Bratislava is een heel gezellige stad aan de oevers van de o-zo mooie Donau.

Wat voor vele steden geldt, geldt echt wel voor deze stad; een stad moet je te voet doorkruisen.

TE VOET

Pas na een wandeling waar je tenen bijna van de voeten vallen, kan je zeggen: we hebben de stad gevoeld en beleefd.

We lieten de wagen dan ook achter aan de rand van de stad; in een gloednieuw en heel westers aandoend shoppingcentrum. De eerste indruk van de stad was er dus een van ‘amai’. Het lijkt – net zoals in Tsjechië en Hongarije trouwens – dat er een gigantische inhaalbeweging aan het gebeuren is om de infrastructuur een boost te geven.

Nu, we gingen natuurlijk niet naar Bratislava om ons te verschuilen in een shoppingmall…

2018-07-29-11.16.26-1138417238-1536514675504.jpg

Wij dus naar buiten; de stad in. Maar niet zonder eerst de hoogte in te gaan in de UFO-toren. Wat een spectaculair zicht. een Echte aanrader.

We bezochten voor de verandering eens geen museum in de stad maar lieten ons gewoon leiden door de kleine straatjes. Bratislava, minstens het oude deel, is relatief klein waardoor je er perfect volledig doorheen kan stappen tijdens een namiddagje wandelen.

En tijdens deze wandeling kijk je beter goed in het rond. Doe je dit niet, dan loop je het risico om de schitterende beeldhouwwerken, de ene al grappiger dan de andere, te mislopen. Zo zijn de meest bekende natuurlijk “men at work” en “napoleon“. Deze beelden vind je overal verspreid in de stad.

Wat bezochten we nog; natuurlijk het kasteel van Bratislava. We gingen niet binnen want daarvoor vonden we het té warm maar genoten er van de mooie gevels en van het prachtige uitzicht op de stad. In de deugddoende schaduw konden de kinderen zich uitleven op het speelpleintje. Meer heeft een kind in de loden hitte niet nodig. En… kinderen gelukkig, mama en papa ook gelukkig; een win/win dus.

Bratislava is een mooie, rustige, maar toch bijzonder levendige stad waar je alleen maar kan genieten ! Het is eerder een kleinere stad waardoor het perfect te combineren is met een bezoek aan Wenen/Praag/etc.

Bij het terugrijden naar Oostenrijk, bezochten we nog Devin-castle dat pal op de grens Oostenrijk/Slowakije ligt en het monument voor de val van de muur – zeker de moeite waard.

(*achter de rode woorden, vind je binnenkort ons verslag – nog eventjes geduld dus)

 

 

 

%d bloggers liken dit: