Waarom met tieners op pad?

Waarom met tieners op pad?


Ooit hadden we geen kinderen.

En geloof het of niet, in die periode van massa’s vrije tijd waren we nog nooit in het museum geweest op 200 meter van onze voordeur. Het was niet dat het ons niet aansprak, maar het kwam er niet van.

Telkens was er wel een onuitgesproken reden waarom we eerder op de bank bleven hangen, of diezelfde straten van ons eigen stadscentrum doorkruisten. Noem het on-efficiënt tijdsgebruik, bad time management of gewoon luiheid…

 

ONTDEKKEN

Met de kinderen, kwam ook het gezond inzicht dat de wereld verder reikt dan onze stads- of landsgrenzen en dat wijzelf naar de wereld toe moeten stappen en de wereld niet zelf naar ons toekomt. Du-uh. Geleidelijk aan kwam er dus een kentering; we liepen eens tot aan de zoo, eigenlijk is Breskens misschien wel eens iets anders dan pakweg Koksijde.
Kleine verschillen die ons op een paar uurtjes onvervalst vakantiegevoel gaven.
We gingen eens kijken wat er over de schreve te zien was, of ontdekten dat Wallonië  ook nog wel wat te bieden heeft buiten de Ardennen.

Nooit kwamen we terug met het gevoel: pff, waren we maar beter thuis gebleven. Nog steeds niet trouwens, nu, enkele jaren later. Integendeel; onze ontdekkingshonger groeit met elke uitstap verder aan. There is no way back !

 

DE WERELD IS MOOI

Ondertussen stellen we ons geen vragen meer bij, maar weten we dat we in een fantastisch stukje van de wereld wonen, waar je op een zakdoek zo veel verschillende dingen kan doen en ervaren. Waarom bezoeken we de Sagrada Familia, maar lopen we niet eens binnen in de kathedraal van Doornik? Wel, maak er een en-verhaal van, zo zie je de toppers in het buitenland, maar ook de toppers, hier dicht bij ons.

Dingen bezoeken heeft trouwens heel veel voordelen: je leert alles beter te begrijpen. De uitstapjes staan niet an sich. Ze zitten verweven in het verhaal dat onze roots heet. Napoleon kom je tegen in Boulogne sûr Mer, in Waterloo, zelf op Chemin les Dames, wat heeft dit gedaan voor ons? Of in een verhaal dat industriële evolutie heet, of kunst, of natuur,…

 

INSPIREREN MET EEN STUKJE CULTUUR

Welk verhaal het ook is, indien je het schrijft in je hoofd, dan weet je welk hoofdstukje je waar gezien hebt en dat is zeer fijn om te ervaren, niet enkel als volwassene maar ook als kind: “hey, is dat vlas, zoals we gezien hebben aan de Leie?”

Na al die uitstappen, is dit nu dan een obsessie geworden?

Tuurlijk.. al noemen we het eerder een passie.

Wij hebben ook families die we graag zien en waar we tijd mee proberen door te brengen, ook onze koelkast geraakt niet vanzelf gevuld en de kinderen hebben ook hobby’s waarbij wij tot taxichauffeurs zijn veroordeeld (met plezier). Toch proberen we tijd te vinden om keer op keer weer op ontdekking te gaan. Voor dat mini vakantiegevoel!

En dat museum op 200 meter? Ja hoor, daar zijn we inmiddels ook al geweest 🙂

 

EN WAT NU MET DIE TIENERS?

Want ja, ESKONPEUPEJER is na 4 jaar tot onze grote trots uitgegroeid tot dé grote inspiratiebron voor voor gezinnen met tieners. Jawel, jawel, met tieners kan je best een museum bezoeken of een toneelvoorstelling bijwonen. Je kan zelfs met tieners op hotel !

Echt waar.

En net daarvan zijn we het levens bewijs.

Veel te veel horen we uitspraken als ‘die tieners, die neem je toch nergens mee naartoe? Die zijn daar toch niet in geïnteresseerd? ‘ Dikke b*llsh*t natuurlijk #excusemyfrench .

We mogen niet vergeten dat we tijdens de tienerjaren heel wat zaadjes kunnen planten waar iedereen later de vruchten van zal dragen.

Monkey see, is monkey do.

Wees maar zeker dat een tieners die in zijn puberjaren vaak op uitstap gaat, op hotel gaat, de wereld verkend, dat zij dit later ook zullen doen ! Gaan we eens wedden?

%d bloggers liken dit: