Dat we vaak en graag over de ´skreve´gaan, is een understatement.
Niet alleen komt dat omdat we zo verwend zijn doordat die ´skreve´ zo dicht bij ons ligt, maar ook omdat we bij het overschrijden van de grens richting Frankrijk een instant-vakantiegevoel krijgen. Het ondergedompeld worden in een andere taal draagt hier uiteraard toe bij. Je kan je niet voorstellen hoe jammer we het vinden dat er geen goedkope rechtstreekse verbinding naar de UK bestaat. Anders zagen ze ons daar veel meer.
Vlak over de grens, ligt Cassel. Met zijn geplaveide wegen en amper 2.300 inwoners, lijkt Cassel misschien een onbeduidend dorpje ergens in Frans-Vlaanderen.
Verrassend genoeg speelde dit plaatsje in de geschiedenis toch best af ten toe een heel belangrijke rol.
Van vertrekpunt van enkele niet onbelangrijke Romeinse heerwegen, tot startplaats van het Vlaamse offensief in 1303 in de nasleep van de Guldensporenslag, naar het tijdelijk hoofdkwartier van Generaal Foch in de WOI tot sleutelpositie tijdens de befaamde Operatie Dynamo in de tweede wereldoorlog.
Niet slecht voor een kleine stadje. De mogelijkheid om vanaf zijn hoogste punt van 176m een prachtig en strategisch overzicht te hebben over de wijde omgeving zal hier een groot aandeel in gespeeld hebben. Van dit uitzicht kan je trouwens vandaag de dag nog steeds genieten. Doen, echt de moeite…
Niet alleen van dat uitzicht kan je genieten in Cassel, maar een bezoekje aan het Musée Départemental de Flandre is een bezoekje waard.
Het Hôtel de la Noble Cour, een van de laatste authentieke kanselarijen uit de regio, huisvest het Musée de Flandre.
Verweerde trappen en de oorspronkelijke prachtige houten archiefkasten van de kanselarij geven blijk van het rijke verleden van de stad.
Het museum zet de Vlaamse Kunst van de 16-17e eeuw in de kijker met onder andere werken van Quinten Matsijs of Roelant Savery.
Verder komt – logischerwijs – ook de geschiedenis van Cassel aan bod met het imposante schilderij van Tattegrain. Neem zeker eens de tijd om het verhaal achter het schilderij op de Nederlandstalige pancartes te lezen.
Cassel draagt zijn folklore hoog in het vaandel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er niet 1 maar zelfs 2 keer carnaval gevierd wordt. In de laatste zalen van het museum worden figuren als Reuze Mama, Reuze Papa maar ook het Schijtmanneke en de harlekijnen opgevoerd.
Vergeet ook niet even in de kleine museumtuin af te dalen om niet alleen te genieten van het adembenemende uitzicht maar ook van de achtergevel van het museum die – anders dan de rijke renaissancegevel aan de voorzijde – in de ons bekende Vlaamse stijl is opgebouwd.
Musée Départemental de Cassel
26 Grand’ Place
59670 Cassel
Frankrijk