Een uur genieten bij Het Kunstuur Mechelen
Heb je een uurtje ?
Correctie, neem gewoon eens bewust een uurtje de tijd om te onthaasten bij de aanblik van 32 masterpieces uit ons Belgisch kunsterfgoed. Je zal het je – net zoals wij – geen seconde beklagen.
Een uurtje kunst bij Het Kunstuur ! Een uurtje, 60 minuten, 3600 seconden, moet toch lukken voor iedereen, niet ?!
Benieuwd naar hoe, wat en waar ? Lees dan verder 😉
Nooit genoeg van kunst !
Het is juist, af en toe springen we wel eens een kunstmuseum binnen, al is dat misschien wel een understatement. Van kunst kan je gewoon nooit genoeg krijgen. Jong, oud, modern, romantisch, impressionisme, expressionisme, kubisme,… het wordt allemaal vlot verteerd (en soms verbazend genoeg makkelijker door de kinderen met hun onbezorgde open mind #jaloers)
Dit weekend was het opnieuw tijd voor een nieuwe injectie cultuur. Deze keer in de stad van de maneblussers, Mechelen dus !
Kinderen mogen geen excuus zijn om het niet te doen, maar moeten net de reden zijn om het wel te doen !
Kunst in de kapel
Letterlijk in de schaduw van de Sint-Romboutstoren ligt de pittorske Heilige Geestkapel. Wat in de 13de eeuw de Tafel van de Heilige Geest was, thuishaven voor de minderbedeelden van de stad, is nu het prachtige kader voor “het Kunstuur”: een privé tentoonstelling die ontsproten is uit de filantropische broers Joost en Hans Bourlon.
En dat de broers niet gewoon maar hun naam lenen aan dit initiatief, maar met hart en ziel achter en in het project staan, kan niet worden ontkend. Plots schudden we de hand van Joost Bourlon die ons op een nederige (ten onrechte) wijze maar met van trots glimmende ogen (terecht), over zijn project vertelt. Duidelijk mensen met het hart op de juiste plaats.
Terug naar de kunst
Het concept is uniek en heel verfrissend: In (letterlijk) één uur kregen we een strenge selectie van 32 schilderijen voorgeschoteld. De kleine en grote anekdotes bij elk werk werden via de audiogids (picobello) verteld. Nee, niet op een droge manier. Het zijn enkele kanonnen zoals Marc Uytterhoeven, Goedele Liekens of Bashir Abdi die de anekdote vertellen of die hun eigen link met een bepaald werk toelichten. Dit alles overgoten met een sausje van muziek, aangepast aan elke werk, maakt dat de ervaring heel intensief is.
Zoals de kinderen nadien aangeven: ‘Het is alsof je naast de kunstenaar staat terwijl die het werk schildert’. Beter kunnen de grote mensen het niet verwoorden.
Intiem
Om het intiem karakter te benadrukken, kunnen er telkens maar maximaal 8 mensen de rondleiding beginnen. We zagen letterlijk de klok aftellen tot 0 waarna de deuren naar het Walhalla zich openden. Eenmaal binnen, werden we op een goed getimed tempo langs de verschillende werken geloodst. Geen afleiding van andere kunstwerken maar enkel dat ene doek en een heldere warme stem van de verteller . Een intens en intiem uur wellness voor de ogen en zeker ook de geest !
Elitair ? Niets van !
Misschien klinkt het allemaal iets exclusief en elitair, maar niets is minder waar.
Het is net de bedoeling van de broers Bourlon om iedereen te overtuigen dat kunst er is voor iedereen. Met hun initiatief willen ze iedereen over die spreekwoordelijke drempel trekken om na deze onderdompeling van een uur, de ‘goesting’ te vinden om ook richting andere kunstmusea te trekken.
En dat lijkt heel goed te lukken.
L’art pour l’art is het zeker niet. Het is het verhaal achter de kunst dat verteld wordt en dat maakt de kunst makkelijk verteerbaar voor jong en oud, zelfs al ben je nog nooit in een museum binnengestapt. En voor de doorwinterde museumbezoeker is de collectie een heel mooie aanvulling. Veel van de werken komen uit privé-collecties of zijn in bruikleen gegeven door musea die ze zelf al decennia niet aan het grote publiek getoond hebben. Een unieke kans dus !
het verhaal achter de kunst
Neem daarbij het bijzonder warme onthaal en je begrijpt dat we ons onmiddellijk als een vis in het water voelden? Het zou ons verbazen dat niet iedereen met een een fijn gevoel terug buiten wandelt.
Wat wordt er nu getoond ?
Niet minder dan 32 kunstwerken van eigen bodem passeren de revue. Allen komen ze uit eind 19de eeuw tot het begin van de 2de wereldoorlog. Inderdaad, een bijzonder woelige periode en dat blijkt ook uit de diversiteit van stijlen en namen: Frits Van Den Berghe, Ensor, Carte, Gustave De Smet, Leon De Smet, Permeke, Laermans, Van de Woestyne, … noem maar op. Absoluut geen eenheidsworst, maar een heel scala aan topwerken uit ons eigen kunstverleden.
Aanrader?
Deze tentoonstelling is echt volledig AF: conceptueel, inhoudelijk klasse ! En dit alles bovendien in een uniek historisch kader. We hebben al heel veel musea en tentoonstellingen gezien maar zelden zoveel liefde gezien in de inrichting en omkadering. Top.
En wat vonden die (bijna) tieners er nu van? Die vonden het super en kozen al meteen hun eigen favoriet uit. Dat zegt genoeg, niet?
Het was dus een uur waar we nog lang van zullen nagenieten.
Praktisch
Reservatie is verplicht via de website. Mocht je toch nog twijfelen (wat niet nodig is), weet dan dat de opbrengst van de tentoonstelling ook een warm doel heeft: de vzw Sjarabang, een inclusief creatief atelier waar kunst- en cultuurparticipatie wordt bevorderd voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking.
Doen dus!
Deze tentoonstelling kan je alvast nog tot eind september bezoeken.