Kuieren langs de Barbierbeek in Kruibeke – 8,5 km genieten

Kuieren langs de Barbierbeek in Kruibeke – 8,5 km genieten


Aprilse grillen

Een zonnig zondag na enkele druilerige dagen vol aprilse grillen; dat roept om een wandeling, niet?

We trokken deze keer richting Kruibeke om daar in de polders de Barbierbeekwandeling van 8,5 km af te wandelen.

De Barbierbeek? Huh, daar hadden we nog nooit van gehoord tot we op Instagram enkele uitnodigende foto’s zagen passeren. En we waren onmiddellijk verkocht.

Waarom? Wel, we zagen een mengeling tussen bruggetjes, indrukwekkende natuur op een plek waar je dat niet verwacht én we zagen foto’s van graffiti. Daar moesten wij naar toe.


Barbierbeek

Wat is nu die Barbierbeek?

Wel, het is een rivier die in Sint-Niklaas ontspringt en uiteindelijk bij Kruibeke in de Schelde uitmondt.

Op vandaag loopt de beek wel niet meer zoals ze tot voor enkele jaren liep. Daar zit het Sigmaplan voor iets tussen. Huh welk plan? Wel, nadat de noodlottige watersnood in 1976 onder meer Ruisbroek bijzonder zwaar trof, werd nagedacht hoe zo een ramp in de toekomst vermeden kon worden. De kaarten werden op tafel gelegd en plannen werden getekend om bij watersnood te kunnen ingrijpen zonder de typische riviernatuur te hypothekeren. Het Sigmaplan werd geboren. We zijn ondertussen een goede 45 jaar verder en de werken zijn hun laatste fase ingegaan. Tegen 2030 zou niet minder dan 260 kilometer aan rivierland onder handen moeten genomen zijn. Ook de Kruibeekse polders maken hier een onderdeeltje van uit.


Gecontroleerd overstromingsgebied

Deze Kruibeekse polders werden ineens het grootste gecontroleerde overstromingsgebied in Vlaanderen.

De ingrepen zijn eigenlijk tijdens de wandeling amper nog te zien. De aanwezigheid van verschillende grote en kleine sluizen doet wel vermoeden dat hier meer aan de hand is dan het wat afregelen van het waterniveau.

En niets is minder waar.

Via een koker onder de Scheldelei wordt deze polder verbonden met de ringgracht. Stijgt het waterpeil, dan stroomt het te veel aan water de bufferzone binnen. En niet zomaar een klein beetje, maar wel tot 150 miljoen liter water kan op deze manier afgeleid worden waardoor de omringende dorpen niet onder water komen te staan. Fantastisch toch.

En dit is meteen de reden waarom de loop van de beek wat hertekend werd.


wandelen in de Kruibeekse polder

De wandeling die we op de website van Toerisme Waasland vonden, begint aan de kerk van Kruibeke, volle dorpskom dus.

Lang moesten we echter niet wachten om in het groen te zitten. We volgden gewoon de vijfhoekige bordjes door centrumstraten en kwamen al snel op de ellenlange dijk langs de Schelde, de ringdijk dus. We liepen deze eerst naar links af om te starten met een toertje in het natuurgebied Het Kortbroek. Mocht je je afvragen waar die befaamde Scheldelei zich bevindt, wel, daar is het. Exact tussen het Kortbroek en de Kruibeekse polder, of nog makkelijker, onder de plek waar de 6 meter hoge CosmoGolem van Koen Vanmechelen je verwelkomt.

In het Kortbroek werden we verwend door bruggetjes, stapstenen, wilgentunnels; allemaal heel fijn om doen.

Trouwens, als je naar de overkant van de Schelde kijkt, zie je de fameuze Boelwerf. Die naam zal bij velen wel een belletje doen rinkelen. In de droogdokken worden nu helaas geen schepen meer gemaakt maar windmolens. Ook de verschillende onderdelen van het Antwerpse justitiepaleis werden op deze werf in elkaar gezet. (aaahh, les petites histoires… 😉 )

En als je naar die overkant wil, kan je daar normaalgezien de overzetboot nemen richting de Hobokense polder.


Geen natte voeten

Na dit kleine toertje stapten we de Kruibeekse polder in. En nee, we kregen, hoewel dit overstromingsgebied is, helemaal geen natte voeten. Overal werden nieuwe wandelpaden voorzien. Het zijn geen kaarsrechte betonpaden, maar aangenaam kronkelende paden die ons op een optimale manier deden genieten van het zicht op de polder, de slikken en schorren, de sluizen, de schelde en de vele vogels die er met veel plezier in vertoeven.

Uiteraard genoten we ook van de graffiti op de sluis van Kruibeke. Helaas passeerden we niet op een moment dat het overtollige water het overstromingsgebied binnen gesluisd werd maar het schouwspel van de vele watervalletjes moet dan echt spectaculair zijn.

We kunnen ook aanraden om even van de wandelroute af te wijken en het vlonderpad af te wandelen. Je krijgt een fantastisch zicht over het natuurgebied met zijn vogels er gratis en voor niets bij.


Wat vonden we er van?

Na een 2 tal uurtjes wandelen en genieten op asfaltwegen, kasseibaantjes, dijken, vlonderpaden, bruggetjes, en kronkelsteegjes kwamen we moe maar voldaan terug bij onze auto terug.

Weer een nieuw stukje natuur en geschiedenis bij geleerd. Want toegegeven, van de Barbierweek, of de Kruibeekse polders of het Sigmaplan hadden we eigenlijk nog nooit gehoord.

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder