FR – Lochnagar Crater

1

Een putje in de aardkost, meer is het niet. Toch is deze krater van 1 juli 1916 het best waard om even bij stil te staan. Midden in een ruig niemandsland kan je deze stille getuige vinden in de buurt van Albert.

Bij de slag van de Somme (WO1) is er meermaals gebruik gemaakt van ondergrondse gangen om stellingen op te blazen om tactisch voordeel te verwerven. Deze krater luidde het begin in van een groot Brits offensief. Twee ladingen van ammonal, samen meer dan 25 ton, werden zorgvuldig via gangen aangebracht in de bodem.

Het resultaat was  één van de grootste niet-nucleaire ontploffingen ooit, naar verluid hoorbaar tot in Londen en maakten een krater van maar liefst 100 meter doorsnede en 30 meter diepte. Daarbij slokte deze vreselijke daad een stuk van de loopgraven, dugouts en stellingen van de Duitsers op, vol met kansloze zielen.

De krater is ondertussen aangekocht door een Engelsman die de herinnering levendig wil houden en elk jaar op 1 Juli is er dan ook een herdenkingsmoment voor de vele slachtoffers die ook hier gevallen zijn.

Maak een ommetje als je in de buurt bent en indien je de weg zoekt: lokaal wordt de krater aangegeven als La Grande Mine.

links: http://www.lochnagarcrater.org/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: