meer dan 20 doe-knutsel-inkleurtips voor de kleinsten (en minder kleinsten) #coronaproof #kunstmetkinderen

VIER MUREN

Daar zit je dan… nog steeds met je bloedjes tussen je eigen vier muren. Als we de tel onderweg nog niet kwijtgeraakt zijn, moet dit nu ondertussen dag 34 zijn van de quarantaine, aka maand 1 ‘and beyond’, aka week 5. Onvoorstelbaar. Had er ons iemand in januari gezegd dat we ergens in de lente met zijn allen thuis zouden zitten en dat dit van moetens zou zijn, hadden we die halve gare waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Vermoedelijk hadden we nog eens snel met de vinger naar de slaap gewezen; goed zot.

Ondertussen weten we beter. De zotste voorspellingen hebben ons ingehaald.

In normale mensentaal zouden we nu misschien wel tegen elkaar zeggen: fieuw die Paasvakantie hebben we toch weer gehad; welke zotte dingen hebben we nu weer allemaal beleefd. Die paasvakantie was bijzonder geslaagd, maar nu is het terug tijd voor de normale routine: school, werk, buitenschoolse activiteiten en een uitstap in het weekend…

euch… wake up… dit zijn geen gewone tijden.

De vakantie is wel voorbij: de lijn van de school met de kinderen is vanaf maandag terug opengesteld; als het wat meezit, betekent dit dat de grote mensen weer wat efficiënter kunnen werken. In elk geval blijven de dagelijkse wandel – of fietstochten wel op het programma staan (man, wat zullen wij onze streek op ons duimpje kennen…), aangevuld nu met de ontdekte bakavonturen van de kinderen…(hello, corona-kilo’s – who cares… 😉 ).

Maar voor de (aller)kleinste kinderen zijn er uiteraard geen schooltaken, geen huiswerk, geen ‘hou je even zelf bezig‘ momentje.

Ewel, we zijn er om elkaar te helpen, for sure.

We speurden websites, facebookpagina’s of instagramaccounts van musea en andere toeristische trekpleisters af en kwamen veel leuks tegen om de (aller)kleinsten te entertainen. En geef toe, ook de grotere kinderen doden wel eens met plezier enkele uurtjes met een creatieve uitspatting !

***

Binnenpret dus voor de (kleinste) schoolrakkers 

 

Zin in een kleurwedstrijd 

 1. Bij RIEBEDEBIE zijn er tickets voor dierenparken te winnen ! Gewoon een tekening van hun site downloaden, die inkleuren en via hun sociale media delen (met de juiste #’s) en duimen maar ! Tof hé?! Heb je meteen al een leuke activiteit wanneer het terug mag!
 2. Op de site van EPERON D’OR kan je een 20-tal tekeningen vinden. Pik er één uit en kleuren maar. Wie weet, win je een heus verjaardagsfeest! (meedoen kan tot begin mei)

 

Voor kleurplaten groot en klein, moet je op volgende sites zijn ! 

 1. Waan je even een Van Eyck en kleur eens een (vereenvoudigde versie van een ) schilderij in ! Je vindt er alvast bij de Musea Brugge.
 2. Dezelfde stijl van makkelijk in te kleuren tekeningen worden ook aangeboden over het Sint JansHospitaal (Brugge). Geldt alvast als eerste kennismaking met het onderwerp ;-).
 3. Het Kortrijkse Museum 1302 heeft de cartonist Lectrr onder de arm genomen. Op de facebookpagina van dit museum kan je een kleurplaat van de Broeltorens vinden. Mooi gedaan !
 4. Zit er een architect in je kind? Dan lijkt een kleur – of tekenprent van het Hortamuseum (Brussel) de kers op de taart.
 5. In Sint-Truiden werden de eigen kunstenaars in het werk gestoken. Zij mochten alvast een kleurplaat maken. Het werden er wel meer dan 20 ! Je kan die vinden op de site van Sint-Truiden.
 6. Lekker makkelijk of toch liever iets moeilijkere kleurplaten nodig? Je vindt die bij het Huis van Alijn (Gent)
 7. Ook bij het Huis van Kina (Gent) vind je die.
 8. Een inkleurplaat van een bakker gezocht? Het Bakkerijmuseum (Veurne) geeft er je een.
 9. Op de site van Koers (Roeselare) met de toepasselijke naam Koersinhuis worden onder andere enkele kleurplaten aangeboden (kijk ook eens naar de rest van deze boeiende pagina!)
 10. uitsmijter – voor de wat oudere kinderen misschien – bijna 100 Belgische kunstenaars hebben allemaal een inkleurprent getekend en dit kan jij naar hartenlust opsmukken! Je vindt die op de site printathomecolorbook in een pdf bestand;

 

 

Knutsel ideetjes vonden we bij volgende musea ! 

 1. Eens zelf een voetbaltafel proberen maken? Het klinkt misschien veel te moeilijk maar met de instructies van het Speelgoedmuseum (Mechelen) lijkt het plots easy peasy ! (nog veel andere ideetjes ook trouwens !)
 2. Via de facebookpagina van het Hortamuseum, en mits wat print-, knip- en plakwerk kan je zelf een puzzel maken.
 3. Al eens een arondskelk gemaakt? of een tekening met potloodslijpsel gemaakt? Nee? Wel, dan moet je eens naar de site van Het Huis van Kina surfen!
 4. Vul eens een schilderij aan. Dit en vele andere opdrachten heeft de Stad Hasselt voor je kleine snuiter uit de mouw geschud.
 5. Maak eens een nestkastje! Of Maak eens een zelfportret met takjes en bladeren! Dit, en enkele andere leuke opdrachten, krijg je op de instagram-account van de Palingbeek (Zillebeke). Plezier verzekerd!

 

Doe eens iets ! 

 1. Het Ypermuseum legt haar fan uit de lagere school wel serieus in de watten. Zij hebben per leeftijd een doe-boekje gemaakt! TOP!
 2. Al gehoord van een doe-het-zelf-paastocht? Wel, het woord spreekt voor zich. Je maakt zelf het mandje, je maakt zelf de eitjes, je doet de opdrachten en zijn die juist, dan mag je een eitje in je mandje steken. Maar je moet er wel iets voor doen! Vragen oplossen ! Bij het Huis van Alijn (Gent)  kan je dit vinden.
 3. Hoe kan je feesten alsof je op een schip zit? Thuis een zee-gevoel krijgen? Je leert het allemaal op de site van Red Star Line (Antwerpen).
 4. Wil je een wortelcake bakken of eens broodpudding maken, maar je weet niet hoe? Neem dan eens een kijkje op de site van het Bakkerijmuseum (Veurne) en laat het je smaken.
 5. Toen Corona insloeg, liep er een populaire tentoonstelling over Keith haring in Brussel. Zeg je ‘Keith wie’ of zeg je ’tuurlijk Keith’? Het maakt niet uit. Op de site van Bozar (Brussel) vind je heel toffe doe-opdrachten waardoor je de kunstenaar (nog) beter leert kennen.

 

Slijp dus maar die potloden en controleer nog een laatste keer de stiften, want die zullen stevig gebruikt worden !

Veel plezier !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: