Mesen en de Pool of Peace

1

Mesen (door de Engelse steevast Messines genoemd) is de kleinste stad van België. Helaas is ze ook bekend van de bloedige veldslag die er uitgevochten is tijdens de groote oorlog.

Van op de markt (met het standbeeld van de Nieuw-Zeelandse soldaat) kan je een historische wandeling aanvatten en vervolgens langsheen de kerk (loop eens binnen en verken de crypte, het enigste dat nog overblijft van voor de oorlog). Daarna loop je het dorp uit en kom je een Iers vredespark tegen. De positie van Ierland tijdens de eerste wereldoorlog was complex te noemen, en dat zie je ook aan de verschillende zuilen met aantal slachtoffers, netjes opgesplitst per regiment, elk met hun eigen strekking.

2

Via een herdenkingsteken voor de Nieuw-Zeelandse troepen die Mesen uiteindelijk bevrijdt hebben loop je verder het landschap in. Het doel is de Spanbroekmolenkrater (= Pool of Peace) in buurgemeente Wijtschate. Een kunstmatige vijver verbergt hier één van de allesvernietigende ontploffingen van de mijnenslag van 1917. Voor je de wandeling beëindigt, breng nog even hulde bij de Britse begraafplaats, de herinnering aan het kerstbestand of sta stil bij het gedenkteken voor les chasseur d’áfrique.

historisch belangrijke plaats, vooral voor de kiwi’s.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mesen

One thought on “Mesen en de Pool of Peace

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: