Plugstreet 14-18 experience en Ploegsteert Memorial

1

Ploegsteert, een Waalse enclave in West Vlaanderen, is al bekend omwille van de bakstenen en omwille van de wielrenner Vandenbrouck (en dus ook het overbekende liedje van Wannes Capelle).

Toch is ook dit gehucht een plaats waar hevig gevochten is 100 jaar geleden. Sinds 2013 is een eigentijds paviljoen opgetrokken om dit verhaal te vertellen.

Binnenin vind je een strak modern museum, dat vooral werkt met multimedia. Zoals vaak het geval is in nieuwe musea is de collectie beperkt tot enkele objecten, maar wordt het verhaal erachter verder gebracht.

3

Toch was het hier waar we een heel heldere uitleg kregen van de aanloop van de eerste wereldoorlog, ideaal om dan verder in het museum de mijnenslag van Mesen te kunnen plaatsen.

2

Eenmaal terug buiten hebben we verder gewandeld tot aan het Berks Cemetery Extension vlakbij. Deze Britse begraafplaats bevat zoals vaak het cross of sacrifice en de stone of remembrance, maar ook een memoriaal met maar liefst 11000 namen die in de streek het leven lieten en nooit zijn teruggevonden.

One thought on “Plugstreet 14-18 experience en Ploegsteert Memorial

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: