FR – Site d’armistice in Compiegne

🇫🇷

In het groen

Compiègne, bij ingewijden bekend als de startplaats van Parijs Roubaix. Allemaal goed en wel, maar deze plaats verborgen in de uitgestrekte bossen in het departement Oise, is een historische plaats in zowel de eerste als de tweede wereldoorlog.

Diep verscholen in het groen kan je deze pijnlijk symbolische plaats vinden.

WO1

WO1 loopt op zijn einde, Duitsland wordt gedwongen de wapenstilstand te aanvaarden.

De ondertekening van deze nederlaag, gebeurt hier in een houten restauratiewagon van wagon-lits. Frankrijk zegeviert, en de site wordt een symbool voor de overwinning.

2

WRAAK

Maar, wraak smaakt vaak zoet en zo is het hier niet anders.

22 jaar dient komt de keerzijde zich aan.

Een verbitterde Duitse korporaal van destijds, is inmiddels Führer geworden en zit vol met wraakgevoelens en onverteerd leed.

Hij dwingt uiteindelijk Frankrijk op de knieën en geniet er van om zelfs op dat moment het mes nog eens goed rond te draaien. Hij zet de wagon weer op zijn plaats en laat in diezelfde wagon de capitulatie van Frankrijk tekenen, op exact dezelfde plaats.

Vervolgens wordt de hele site volledig vernietigd, met uitzondering van het beeld van generaal Foch. Ook de wagon overleeft de tweede wereldoorlog niet maar wordt wel eerst nog eens meegetroond naar Berlijn om onder de Branderburgertor als stille om onmiskenbare getuige van de smaak van wraak te pronken.

1

Gelukkig voor ons is het hele memoriaal volledig hersteld, hebben ze een replica van de wagon kunnen bemachtigen. In het pittoresk (maar fijne) museum krijg je via originele kijkdozen een beeld van de beide historische momenten.

Klein museum, maar de moeite om eens stil te staan bij deze plek.

[google_map_easy id=”21″]

links:
https://en.wikipedia.org/wiki/Armistice_of_11_November_1918
https://en.wikipedia.org/wiki/Armistice_of_22_June_1940

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: