A – NEUSIEDLERSEE

🇦🇹

ZOEKTOCHT

Sinds onze reis naar Noorwegen, staat zwemmen in een meer met stip op de to do lijst van de kinderen. Zwemmen in een zwembad, openlucht of binnen, is ook wel fijn, maar kan voor hen bijlange niet tippen aan het ploeteren in een écht meer.

En dus krijgen wij steevast nu de opdracht om in de buurt van het vakantieverblijf op zoek te gaan naar een meer waar in gezwommen kan worden.

Dit lijkt soms eenvoudiger dan het is. Vaak zijn er geen waterplassen en wanneer die er wel zijn, zijn die niet veilig. Je kan nu eenmaal niet zomaar gaan duiken in een oude steengroeve, …lijkt ons.

Maar,… leg dat maar eens uit aan onze jongste waterrat; dus the game is always on.

GEVONDEN

In Oostenrijk vonden we uiteindelijk een iets übercools; het Neusiedlermeer.

DSC07293

Een p.r.a.c.h.t.i.g meer in een nog prachtiger natuurgebied dat loopt zowel in Oostenrijk als in Hongarije; een meer waar ruime genoeg was om een hele dag plezier op en rond het water te hebben.

WERELDERFGOED

Meer nog – en daar houden we van – het meer zelf is bijzonder… het is werelderfgoed !

Naast het alom bekende Balatonmeer in Hongarije, het enige steppemeer in Europa (!) en is niet minder dan 315 km² groot; niet slecht dus voor een plas water dat niet eens naar de zee stroomt.

Wat dit meer écht ‘one of a kind‘ maakt, is de gemiddelde diepte van dit zoetwatermeer; gemiddeld zo iets meer dan één meter met een maximum van 1.8 meter.

DSC07297

Handig dus.

Wel bizar.

Wil je midden op het meer uit je kajak stappen, dan doe je dat gewoon. Zelfs onze kinderen konden – soms enkel op de toppen van de tenen, maar toch,- de modderige grond voelen.

PODERSDORF AM SEE

Als je naar dit meer gaat, moet je er wel op letten dat je naar een plaats gaan waar je ook aan het water kan. Op heel wat plaatsen vind je aan de oever namelijk geen strand maar riet, veel riet, tot wel enkele tientallen meter dik. En daar kan je dus niet aan het water.

Nu, plaatsen genoeg die wel geschikt zijn.

Wij gingen naar het meer bij Podersdorf. Een echte aanrader.

Je vindt er namelijk alles wat je maar kan wensen. Je kan er kajakken, windsurfen, kitesurfen, pedalovaren, … maar natuurlijk kan je er ook gewoon zwemmen of luieren.

neusiedlersee

Ze zijn daar ook zot van wereldkampioenen. En zo kom je in de uithoek van Oostenrijk nog een paar grootse Belgen tegen…

2018-07-30 12.16.53-1

Om op de ‘stranden’ (lees: ‘grasvelden’) te geraken moet je wel een dagticket kopen maar het voordeel ervan is wel dat het geen papiertje afval te vinden is en dat men op het heetst van de dag zelfs gewoon met een bakje fruit langskomt.

2018-07-30 15.27.13

Zalig verfrissend, echt waar !

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: