H – BOEDAPEST – Nulpunt

🇭🇺

In de zoektocht naar de befaamde funicular die je in Boedapest naar de Boedaburcht brengt, bestaat het risico dat je zomaar dit beeld zou voorbijlopen.

Toch is het de moeite om er even halt te houden.

Het kalkstenen beeld, dat een grote 0 is (letterlijk dan 😉 ) , staat symbool voor de plaats vanwaaruit alle afstanden in Hongarije gemeten worden.  Het is dus het nulpunt van Hongarije.

Oorspronkelijk stond het beeld aan de voet van het Koninklijk Paleis op de Boedaburcht.

Door de komst in 1849 van de eerste permanente brug over de Donau, de Szechenyi Lanchid kettingbrug, heeft het nulpunt een klein beetje plaats moeten ruimen.

2018-08-02 16.36.28

Het is een perfecte plaats om even tot rust te komen. Er staan wat eet – en drankkraampjes in de buurt. Ideaal dus om even bij te tanken en te genieten van het uitzicht, zowel naar de Donau beneden als naar de funicular en de burcht naar boven toe.

2018-08-02-16.36.22-1.jpg

We hadden er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat er in elk land wel zo een punt moet bestaan. Misschien moeten we er in België eens naar op zoek gaan… dat punt moet toch ergens bestaan… en misschien staat er daar wel een beeld dat we nog niet kennen… mmm to be continued dus…

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: