FR – Batterie Todt

1

Cap Griz-Nez, een kaap aan de opaalkust waar Engeland bijna tastbaar is. Zo ook dacht Nazi  Duitsland, en vanaf 1940 begon men ook daar met bouw van de Atlantikwall. Batterie Todt is een complex bestaande uit 4 verschillende kazematten, voorzien van elk een enorm (scheeps)kanon. In praktijk betekende dit dat men tot Dover kon vuren, hetgeen ook daadwerkelijk gebeurde.

Voor je het museum betreedt in “Turm 1” kan je oa al een kijkje nemen naar het ‘lichtere’ spoorwegkanon dat ook in de omgeving gebruikt werd om schepen onder vuur te nemen.

Binnenin is het volledige geschut weggenomen, maar krijg je wel een idee van de werking en omvang van het hele gevaarte. Ook staan er een aantal kleinere, maar relevante voorwerpen uit de oorlog uitgestald, gaande van klein schut en geweren tot kledij en helmen.

3

Maar zeker even boeiend is 500 meter verder het kleine bosje. Hierin staan er nog 3 gelijkaardige bunkers. 1 in onberispelijke staat, 1 volledig vernietigd door een ontploffing na de verovering, en een derde die vooral te lijden heeft gehad onder graffiti en plunderingen. (rode cirkeltjes onderaan). Een kleine parking op de hoofdweg leid je er naar toe.

2

Voor de urban explorers: een paar laarzen is een must.

link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Batterij_Todt

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: