Lijssenthoek

2

Net tussen Poperinge en de Franse grens ligt deze gewijde grond waar er 100 jaar geleden een veldhospitaal gevestigd was. Deze diende om de vele slachtoffers die vielen bij de verdediging van de ‘ieper salient’ te verzorgen. De tenten en barakken die destijds bij momenten vierduizend bedden hadden zijn verdwenen, en enkel de stenen van diegene die het niet gehaald hebben blijven overeind staan.

1

Voor je de eigenlijke begraafplaats betreedt, kan je even vertoeven in het recentelijk opgetrokken paviljoen. Hier krijg je uitleg over deze site, en de verliezen in de grote omgeving. Luister aan de muur naar persoonlijke verhalen of zoek in de database naar specifieke slachtoffers.

Vervolgens wachten langs de grote weg 1.392 paaltjes in Cortens-staal, eentje voor elke dag van het hospitaal, met telkens de datum en het aantal slachtoffers die die dag hun strijd verloren. Een Irreële en indrukwekkende muur waar je langs slentert.3

Op het eigenlijke kerkhof kan je bijna 10.000 benoemde grafstenen vinden van vooral slachtoffers uit het Gemenebest maar ook Duitse, Franse en zelf oa Indische en Chinese slachtoffers hebben hier een laatste rustplaats gekregen.

Aanrader voor diegene die iets meer wil verkennen van wereldoorlog 1.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijssenthoek_Military_Cemetery

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: