FR – Bergues

1

Sint-Winoksbergen, een klein vergeten dorpje in Frans Vlaanderen. Heden te dagen is het beter bekend onder de naam Bergues en staat het in de schaduw van Duinkerke, met zijn zware industrie. Sinds enkele jaren kent heel Frankrijk Bergues: “Bienvenue chez les Ch’tis” werd er opgenomen, een film die lacht met de clichés van het noorden en Picardië.

3

Parkeer ergens in dit kleine stadje en neem de moeite om de omwalling af te wandelen. Je ziet alle typische kenmerken terugkomen van Vauban, want dit is één van de best bewaarde voorbeelden van zijn defensieve constructies. Indien je de moeite doet om de 5 km af te wandelen kom je buiten een netjes gerestoreerd stuk ook totaal overwoekerde delen tegen. Klimop en andere planten zijn hier de baas, bomen blokkeren je pad en zonlicht geraakt nog moeilijk tot aan de bodem.

2

Eenmaal terug in het centrum kan je genieten op een terrasje maar even goed de trappen beklimmen van het belfort. Als je eenmaal boven bent begrijp dat de tijd gewoon een beetje trager tikt in Bergues, net genoeg om tot rust te komen.

Indien je benen nog niet moe zijn dan kuier je nog even  tot aan de desolate site van de 1000 jaar oude Sint-Winoksabdij, waar nog twee torens eenzaam elkaar bekijken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: