Kasteel van Montaigle

1

In één van de valleien nabij Dinant kan je het kasteel van Montaigle vinden, een uitzonderlijke ruïne die je evengoed zou kunnen plaatsen in de Schotse hooglanden.

Via een kleine weg wandel je door een levend schilderij, naar een steile rots waar reeds 7000 jaar voor de start van onze jaartelling al menselijke activiteit was. Na onder andere een Romeinse periode werd er een versterkte burcht op gebouwd door de zoon van Gwijde van Dampierre. De periode van bloei werd beëindigd met plunderingen en brand: in 1554 werd het door de Fransen meedogenloos tot de huidige ruïne herschapen.

2

Nu blijven er enkel nog massieve muren, trappen en gewelven over. In een piepklein museum krijg je gelukkig nog een impressie van hoe het eruit zag, wat er nog aangetroffen is en wat de vrienden van Montaigle allemaal doen om de ruïne toch nog enigszins te conserveren.

Misschien is er op het eerste zicht weinig te zien, maar toch wel een aparte plek, aangenaam om zelf in de regen of mist over rond te dwalen. Er is een mooie legende aan het slot verbonden, maar die moet je zelf uitzoeken…

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: