FR – Blockhaus d’Éperlecques

3

Verscholen in een kloof in het noorden van Frankrijk kom je dit gedrocht tegen. Een Bunker van bijna 100 meter lang en 28 meter hoog van gewapend beton. Deze ‘megastructure’ was één van de geheime nazi projecten om Engeland klein te krijgen aan de hand van V2`s. Het doel was van hieruit elke dag 36 raketten af te vuren en dood en vernieling te zaaien. Daarnaast moest ze ook dienen als opslagplaats en fabriek voor raketbrandstof.

Gelukkig zijn de geallieerden deze constructie op het spoor gekomen en hebben het herhaaldelijk gebombardeerd zodat men koos om op een andere taktiek over te schakelen: mobiele lanceerinstallaties. De site zou vanaf dan enkel nog ontwikkeld worden tot een aanmaakplaats voor vloeibare zuurstof voor de V2s.

5
Nadat je via een aantal luidsprekers informatie hebt verkregen en de hele constructie hebt geobserveerd aan de buitenkant, zonder de uitbreidingsplannen voor een treinstation en massieve schade te vergeten, kan je binnengaan door een immense poort. Eenmaal binnen kan je in de koude schemering kijken naar oa de recentelijk gerecupereerde disney-bom die nauwelijks een deuk veroorzaakte in het massieve dak van meer dan 5 meter dik.

4

Ondertussen is de privé-site ook aangevuld met ander oorlogsmaterieel: een eenmansduikboot, luchtafweergeschut, een halftrack, zelfs een volledige v1 lanceer installatie, maar er is ook aandacht aan de krijgsgevangenen die ook hier misbruikt werden om de oorlogsmachine te laten draaien.

2

Absolute aanrader, zeer indrukwekkende militaire erfenis van de tweede wereldoorlog.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: