FR – Carriere Wellington

 

1

Arras, nu een rustige stad maar 100 jaar geleden een hel die pal op de frontlinie lag.

Omgeven door de Duitse agressor werd dit bastion niet enkel verdedigd,maar bouwde men onder de grond aan een listig plan.

Onder de stad werd er namelijk een nieuwe stad gebouwd. De eeuwenoude steengroeves, grotten en rioleringen werden verder voorzien van 20 kilometer aan gangen om heimelijk zo veel mogelijk troepen dicht bij het front te krijgen en de nodige bescherming te bieden. Vooral Nieuw-Zeelandse troepen waren in deze sector verantwoordelijk voor de maandenlange graafwerken de klok rond, vandaar de naam Carrière Wellington.

2

Op 9 april 1917 was het zover, 20.000 geallieerde kruipen uit de grond en probeerden de Duitsers te overrompelen bij de slag van Arras. Helaas werd ook deze slag een maat voor niets: de Duitsers verloren in eerste instantie terrein maar wonnen oa het pleit in de lucht en uiteindelijk waren er weer meer dan honderduizend slachtoffers gevallen, aan beide zijden. Tactisch resultaat: onbeslist.

Op deze recentelijk geopende site kan je meer dan 20 meter onder de stad afdalen en krijg je een rondleiding in een deel van dit doolhof. Hierbij krijg je een impressie van hoe het leven was in deze kilometers lange gangen,inclusief slaapvertrekken, latrines en originele markeringen voor de verschillende uitgangen. Zet je helm op en laat je meeslepen in deze verborgen wereld.

aanrader!

https://en.wikipedia.org/wiki/Carri%C3%A8re_Wellington

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: