Duik in de Brusselse geschiedenis: Broodhuis en Manneke Pis

Duik in de Brusselse geschiedenis: Broodhuis en Manneke Pis

Het aantal keer dat we al door de straten van Brussel geslenterd en gedwaald hebben, zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. Brussels, we love it! Voor zij die twijfelen: een dagje Brussel met tieners is écht altijd een goed idee. Deze keer pikten we er het Broodhuis en de Garderobe van Manneke Pis uit.

Zo zot dat we ons eigenlijk nog nooit in de geschiedenis van Brussel verdiept hebben.

Tijd om daar verandering in te brengen!


Broodhuis: wat een gebouw !

Waar kan je beter in de geschiedenis van onze hoofdstad duiken dan in een museum met de naam ‘Museum van de Stad Brussel’, oftewel in het Broodhuis .

Het prachtige neogotische Broodhuis op de Grote Markt van Brussel is al een reden op zich op het museum van de stad Brussel eens te bezoeken.

Wist je trouwens dat de naam Broodhuis inderdaad slaat op de rol die het gebouw oorspronkelijk in de 13de eeuw had… een plaats waar brood gebakken werd.

Nog een weetje: het Broodhuis is in het Frans helemaal niet ‘maison du pain’, maar wel ‘Maison du Roi’ wat dan weer verwijst naar de belangrijke rol van het pand voor Karel V, de koning van Spanje…

Misschien is dat wel de reden waarom sommige toeristen het Broodhuis met het stadhuis aan de overkant van de Grote Markt verwarren. Van grandeur gesproken!


Geschiedenis van Brussel in het Broodhuis

Een kaartje van het museum kochten we aan de kleine receptie aan de ingang.

Een stap verder verlieten we het heden om richting de boeiende geschiedenis van onze hoofdstad te springen. We kwamen er van alles tegen. Van belangrijk aardewerk, over speciale waterspuwers, tot de indrukwekkende Brusselse wandtapijten en natuurlijk het verhaal van de patroonheiligen van de stad: Sint-Goedele en Sint-Michiel.

Op weg naar de eerste verdieping hielden we automatisch even halt aan de prachtige glasramen met de kleurrijke wapenschilden. Eventjes kijken of we kunnen ontcijferen wat er verteld werd. (oftewel… hoe houden tieners zich spontaan bezig in een museum vol geschiedenis #tiptiptip)

De eerste verdieping leidde ons naar de centraal opgestelde mooie maquette van het vroegere Brussel. De audiogids (die je via je telefoon moet installeren) vertelde ons ondertussen meer over de verschillende gebouwen die er op te zien zijn. Best indrukwekkend; zeker omdat we natuurlijk weten hoe deze gebouwen er nu uitzien.

Nog een verdieping hoger kwamen we oog in oog te staan met een gigantisch beeld van Sint Michiel. Fascinerend. Zeker als blijkt dat dit het oorspronkelijke 15de eeuws beeld is dat eeuwenlang op de top van het stadhuis stond. Om het beschermen werd wijselijk besloten om dit beeld binnen te halen en een kopie op het stadhuis te plaatsen.


Op naar de Garderobe van Manneken Pis

Uiteraard kan dat andere boegbeeld van de stad niet in dit museum ontbreken. We hebben het natuurlijk over Manneken Pis.

We leerden er dat dit Manneken zelfs een hele garderobe heeft! Hij heeft wel meer dan 1000 verschillende kostuums. Ongelofelijk. Na ons bezoekje aan Museum van de Stad Brussel trokken we dus verder richting de Marollen om in de Eikstraat naar enkele van zijn kostuums te gaan bekijken. Onderweg passeerden we aan hét beeld van Manneken Pis (voor zij die dit nog niet weten: de fontein staat op de hoek van de Stoofstraat en Eikstraat).

De Garderobe is een relatief klein museum maar we toch kwamen we er heel wat te weten over enkele van de kostuums en hoe je een kostuum bijvoorbeeld kan schenken. Vraag dus zeker de gratis audiogids aan de balie.


***

Wat vonden de tieners van deze musea?

Een streepje geschiedenis gaat er bij onze tieners altijd wel in. Het fijne aan een museum die veel verschillende aspecten van de geschiedenis van een stad aanraakt, is dat de tieners die zaken er kunnen uit pikken die hen het meest interesseren. We lieten hen doen. Je zou verschieten waar tieners plots hun oog op laten vallen.


Praktisch

We parkeerden makkelijk in de Albertineparking. Natuurlijk kan je ook met de trein naar Brussel gaan. Als je uitstapt in Brussel Centraal moet je niet ver meer stappen tot aan de musea.

Het is misschien overbodig om te zeggen maar in Brussel zal je niet verhongeren en zal je geen dorst lijden. Er zijn genoeg leuke plekjes om uit te proberen.

Meer informatie over het Broodhuis vind je op de website van dit Brussels museum. Meer informatie de Gardebode van Manneke Pis vind je op de website van dit museum.


Uitsmijter voor een dagje Brussel

Als je nog tijd en zin hebt, ga dan zeker op zoek naar Jeanneke Pis én Zenneke Pis!

Wil je nog meer van Brussel ontdekken, dan moet je maar eens onze artikels rond Brussel doorsnollen.

Wedden dat je heel wat leuke bestemmingen vindt?
Geef een reactie

%d bloggers liken dit: