Cirque du Soleil gaat met Crystal het ijs op – 100% tienerproof

Cirque du Soleil gaat met Crystal het ijs op – 100% tienerproof


Er zijn zo van die uitstappen die blijven hangen; in de positieve zin wel te verstaan. Je weet wel… zo van die uitstappen die op tijd en stond nog eens over de tongen gaat. Ons bezoekje aan Totem van Cirque du Soleil in 2017 is er zo eentje.

De kinderen waren toen inderdaad vijf jaar jonger. En de kleinste spruit (toen nog een ‘spruitje’), – als ik het me goed herinner – haalde amper de pauze en vertoefde het tweede deel in eigen dromenland. Maar niettemin weten de tieners nu nog verdomd goed hoe de sfeer er toen inzat, hoe magisch de scenery er toen uitzag én hoe spectaculair de artiesten waren.


Cirque du quoi?

Voor zij die nog nooit van Cirque du Soleil hebben gehoord even nog dit. (skip gerust deze paragraaf als je wel weet wat Cirque du Soleil is – en ja, nu besef ik dat volgende paragraaf waarschijnlijk amper gelezen zal worden 😉 )

Cirque du Soleil heeft dan wel Canadese roots, maar met Franco Dragone jarenlang aan de regisseursknoppen, kunnen we wel zeggen dat er toch ook wat Belgisch bloed door de aderen van Cirque du Soleil stroomt. #inserteenvleugjechauvinisme

Wat is Cirque du Soleil dan wel? Wel, als we zeggen dat twee straatartiesten aan de wieg van Cirque du Soleil stonden en dat van daaruit alles verder gegroeid is, zal je wel snappen dat een optreden van Cirque du Soleil speciaal is. Het is geen circus, geen theater, geen concert, geen mimespel maar een steengoede combinatie van dit alles.


Crystal – de show

Cirque du Soleil heeft verschillende rondreizende shows. Nu deed de show Crystal België aan.

We vroegen ons af of de tieners nog altijd gefascineerd zouden zijn door een avondje magie.

Dus ja, we waren zo dapper om aan de vooravond van de krokusvakantie richting het Sportpaleis te trekken en we hebben het ons absoluut niet beklaagd.

Crystal is een a-typische Cirque du Soleil show want het is de eerste show die zich op ijs afspeelt.

De show vertelt zoals steeds ook een verhaal. De eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat we niet altijd even hard op het verhaal gelet hebben maar dat kwam alleen maar omdat we zo overdonderd werden door hetgeen de artiesten allemaal op het ijs aan het doen waren. Geef maar toe, een pirouette draaien op het ijs, dat valt binnen de verwachtingen. Salto’s maken op het ijs, skaterampen op en af schaatsen dan weer niet; om dan nog maar te zwijgen over in de trapeze hangen met schaatsen of op een metershoge toren van stoelen balanceren.

Het verhaal gaat over meisje dat leeft in een wereld waar geen plaats is om voor fantasie. In het begin van de show zakt het meisje door het ijs (fantastisch geënsceneerd trouwens door de projecties op het ijs) en gaat zo de wereld van de fantasie binnen. Eenmaal onder het ijs, laat ze haar fantasie de vrije loop. Hoe het verhaal afloopt, verklappen we niet😉 .

En die fantasie… die wordt uiteraard getoond door indrukwekkende artistieke uitspattingen. De artiesten zijn duidelijk niet alleen stuk voor stuk heel knappe schaatsers maar tegelijkertijd (!) even knappe acrobaten. En het lijkt allemaal zo eenvoudig en makkelijk. #donttrythisathome Een ware streling voor het oog.

Voor we het vergeten…ook de clown die – zoals het een circus betaamt – op geregeld tijdstippen het publiek komt vermaken, is fenomenaal goed.

(lees verder onder de foto’s)


Weetjes weetjes weetjes en enkele fraaie cijfers

De afwerking is opnieuw top. Hier valt niets op aan te merken. Punt.

Wist je trouwens dat

  • elk kostuum, elke pruik of elke schoen van de meer dan 40 artiesten op maat én met de hand gemaakt is
  • er nog eens zoveel mensen achter de schermen werken (en een 100-tal locals)
  • sommige kledij-wissels in amper 15 seconden moeten gebeuren
  • er met échte sneeuwballen gegooid wordt 😉
  • de drie muzikanten écht live muziek spelen
  • al het materiaal voor deze show past in 21 vrachtwagens… w.o.w.

Wat vonden de tieners nu?

Tja, die waren opnieuw overdonderd. Wedden dat ook deze show nog lang over de tongen zal gaan? De jongste zei trouwens deze morgen aan het ontbijt dat hij letterlijk ogen te kort had om alles in de gaten te houden.

Trouwens, we waren niet de enigen die gefascineerd zaten te genieten van het hele spektakel. De keren dat de artiesten er in slaagden om zonder woorden het volledige sportpaleis muisstil te krijgen, zijn niet op twee handen te tellen. Je moet het maar doen. Het oorverdovende applaus was dan ook meer dan verdiend.


Ff Praktisch

De show loopt nog tot 19.02.2023 in het Sportpaleis in Antwerpen. Er zijn nog kaarten te verkrijgen. (klik hier) Daarna moet je al richting Stuttgart (en daarna naar Finland of Zweden 😉) trekken om Cirque du Soleil aan te werk te zien met deze Crystal show.

Voor 6 EUR hingen we ons auto op Parking spoor oost aan de spreekwoordelijke bomen. Van daar af is het nog een klein stukje te voet.

Om op de vraag die waarschijnlijk ook op eenieders lippen brandt te stellen en in eens te beantwoorden: Corona heeft Cirque du Soleil wel pijn gedaan maar ze zijn – zoals het spreekwoord gaat, herrezen als een feniks, en hoe !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: