Brugge die Skone – 2 plekjes die je zeker eens moet bezoeken !

Brugge die Skone – 2 plekjes die je zeker eens moet bezoeken !

Wist je dat het Groeningemuseum in Brugge eigenlijk het Stedelijk museum voor Schone Kunsten is? Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit museum een indrukwekkende collectie kunst aan de muren hangen heeft.

Het was al weer jaren geleden dat we er waren; de tieners waren nog echte ukjes. In onze herinnering was dit geen al te makkelijk museum voor de kinderen.

Nu de ukjes heuse tieners zijn, waren we benieuwd of de kunst wat beter bij hen zou binnensijpelen.

We trokken dus op paaszaterdag naar Brugge. Inderdaad, in een verlengd weekend naar Brugge…én marktdag… what was I thinking… Maar, zelfs op een superdrukke dag kan je de volkstoeloop vermijden door af en toe het juiste straatje of steegje links of rechts in te slaan. Laat je dus niet afschrikken door de drukte en overweeg zeker een dagje in de Breydelstad 😉.


Onze Lieve Vrouwekerk

We trokken dus naar het Groeningemuseum. Zoals steeds konden we het niet laten om toch nog eens te kijken of we niet snel een bijkomende stop konden bijnemen.

Moeilijk was het niet om dat extra-tje te vinden in Brugge.

We wilden namelijk al langer eens in de Onze Lieve Vrouwekerk de praalgraven van Maria Van Bourgondië en haar vader Karel de Stoute zien. We hadden verwacht dat het toch impressionant zou zijn, en dat waren de graven inderdaad. Misschien speelde het feit dat Maria op 25-jarige leeftijd stomweg door een val van haar paard in de bossen van het Kasteel van Wijnendaele om het leven kwam, wel mee. 


Op naar het Groeningemuseum

Eenmaal terug buiten was het amper een paar minuutjes stappen naar onze eigenlijke bestemming.

Zodra we het museum binnen waren, moesten we de jassen en tassen in een lockertje geborgen worden. We namen wel onze smartphone mee want het was via onze eigen smartphone dat we audiogids zouden moeten.

En zo waren we volledig klaar om in de indrukwekkende collectie van het museum te duiken.

Een hoogtepunt van het museum is zeker het wereldberoemde schilderij “Madonna met kanunnik Joris van der Paele” van Jan van Eyck . Ga zeker, net zoals wij deden, even voor het schilderij zitten om te luisteren naar de audiogids. Deze wees ons op de vele details in het schilderij waar we anders meer dan waarschijnlijk niet op zouden letten.

Meteen is de audiogids een makkelijke tool om de tentoonstelling boeiend te houden voor tieners. Toegegeven, de plechtstatige werken van de Vlaamse primitieven, zijn niet altijd even toegankelijk voor de tieners. Maar de soms grappige, interessante en verrassende details die ze te horen kregen, zorgden ervoor dat zij toch bleven luisteren.

De werken van Jeroen Bosch, Gerard David, Jan van Eyck of Rogier van der Weyden gingen dit dus keer vlot naar binnen.

Naast de permanente collectie was er ook een kleinere tijdelijke tentoonstelling rond Pieter Pourbus als kaartenmaker, ook best interessant!


Wat vonden de tieners?

Het museum toont enkele kleppers waardoor het museum zeker de moeite is om eens binnen te springen. De (beperkte) audiogids is beslist een aanrader omdat je zo vermijdt verloren te lopen tussen de vele werken. De tieners vonden het best interessant maar eenmaal de oudere werken achter de rug waren, was het voor de tieners ‘op’. Intensief dus om al de gedetailleerde werken te bewonderen.

Als je op zoek bent naar een cultureel uitstapje met tieners, is het Groeningemuseum in Brugge zeker een bezoek waard.


Ff praktisch

💰: een ticketje kost 15 EUR. Kijk zeker eens op de website van het museum; misschien kan je wel een goedkoper kaartje scoren.

📍: Dijver 12, Brugge

🅿️: (betalend) parkeren kan je in een van de parkings. Wij stonden aan het station en betaalden 6 EUR voor een volledige dag. De parkings binnen de Brugse ring zijn een pak duurder.

📆: het museum is elke dag open

⌛: Trek zeker een uur of twee uit om het museum volledig te bekijken

🍵: ter plaatse kan er niets gedronken worden

🔎: op de website van de Brugse musea vind je meer informatie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: