FR – Caverne du Dragon

1

Le Route départementale 18 CD. Waarschijnlijk zegt deze weg niemand iets, maar misschien wel onder zijn naam in de volksmond: “Chemin des Dames”. Deze weg loopt bovenop een heuvelrug door Picardie en is in de geschiedenis het strijdtoneel geweest van vele bloedvergieten (Caesar, Clovis, Napoleon,…).

Zo ook neemt deze plaats een prominente rol in in het verloop van de 1ste wereldoorlog. Bovenop Chemin des dames kan je een relatief nieuw museum vinden: Caverne du Dragon. Hier kan je met een gids afdalen in de steengroeven en naarmate je dieper in het gangenstelsel doordringt krijg je het relaas van de strijd tussen Duitsers en Fransen te horen, zowel boven als onder de grond.

3

Met veel kunde bouwden de Duitsers het stelsel (Drachenhöhle) uit tot een schuilplaats, een on-inneembare ondergronds bolwerk. Met de moed der wanhoop heeft het Franse leger deze heuvelrug proberen in te nemen in 1917, maar enkel bloed was hun deel. Op deze plek is het Franse leger dan ook volledig gekraakt en dit betekende ineens ook het einde van generaal Nivelle.

2

Vlak naast het museum staat het kunstwerk “Constellation de la douleur”. Deze beelden brengen hulde aan de soldaten uit zwart Afrika die meegevochten hebben in ‘de groote oorlog’. Brut maar zeer passend in het landschap en zijn tristesse.

link: https://fr.wikipedia.org/wiki/Caverne_du_dragon
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemin_des_Dames

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: