FR – Chateau de Coucy

2

Coucy-le-Château-Auffrique, een klein dorpje in Picardie. Niets speciaal buiten het feit dat er één van grootste burchten van Europa hier stond. Le Chateau de Coucy onstond in de 13 de eeuw en werd steeds verder uitgebouwd tot een machtige vesting. Zoals zo vaak trad er verval op over de eeuwen heen. Ondanks dit verval was men reeds snel eens dat dit een historisch monument was en Viollet-le-duc kon het bouwwerk enigzins conserveren. Helaas had de eerste wereldoorlog andere plannen: de burcht stond midden in het Westelijke front en de Duitse bezetter had er niets beter op gevonden om het op te blazen na de terugtrekking achter de Hindenburglinie.

3

Wat overblijft is een lege site, waar enkel de kelders en kerkers zijn overgebleven. De dojon, die oorspronkelijk meer dan 54 meter hoog was, ligt er als berg puin te slapen tussen de dikke muren. Hierover liggen de ijzeren spanten die Viollet-le-duc liet aanbrengen rond de toren gewoon als een hoopje verwrongen staal.

1

Gelukkig bestaan er nog veel bronnen van voor de vernietiging, dus krijg je wel een beeld van hoe machtig dit heerschap wel geweest is, en met recht en rede één van de belangrijkste kastelen genoemd kan worden uit de middeleeuwen.

4

links:
http://coucy.monuments-nationaux.fr/en/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Coucy

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: