Corona proof: vogels spotten 2.0

DEJA-VU

Enkele jaren geleden, het was zomer… overal ter wereld werd er gejaagd op Pokemons. Mensen liepen door de straat hun smartphone achterna, in de hoop een nieuwe Pokémon te kunnen vangen.

Dit was een fijn tijdverdrijf: je was buiten en had een duidelijk doel, zelfs al was het maar in je eigen buurt dat je rondliep. Wel, we hebben dit gevoel terug kunnen vinden! Een déjà-vu als het ware. Ditmaal geen Pokemons spotten maar wel vogels. 

Maak je geen illusies, wij zijn stadsmensen en geen ornithologen. Een vogel spotten lukt ons wel, maar om te zeggen dat we op het gehoor kunnen uitmaken of het nu pimpel- of een koolmees is, dat is teveel gevraagd van ons. We hebben dus een hulplijn ingeschakeld. De techniek staat gelukkig niet stil en buiten een verrekijker, een zakboekje met de gevederde vrienden, vinden we die hulplijn ook via onze smartphone.

BIRDNET

Op de smartphone installeerden we heel makkelijk birdNET (bedankt voor de tip, A.). Dit is een gratis app die aan de hand van een neuraal netwerk (kunstmatige intelligentie) vogels kan identificeren op basis van geluid. Als gebruiker hoef je enkel maar rustig door de natuur te lopen en geluiden te capteren. Eenmaal je een goede opname hebt, kan je deze selecteren en de app zijn werk laten doen waarna de matchende vogel (of vogels) op het scherm verschijnt. Zo weet je ineens welke vogel of vogels zo vrolijk aan het zingen waren.

IEDEREEN STIL

Heel verrassend hoe je je kinderen ineens stil kan krijgen! Vroeger vroegen we ons steeds af of er aan de andere kant van het bos misschien een troep wilde dieren stond, wachtend tot we weer weg waren. Wij zagen die in ieder geval niet… Het geluid dat onze kleine medemensen maakten, was soms oorverdovend. Allé, bij wijze van spreken natuurlijk, maar bij momenten leek het wel zo… Nu met de app in de hand geeft niemand nog een kick; enkel gebaren en gesluip en gefluister, en natuurlijk het geschuifel van de alom tegenwoordige tjiftjaf.

VERSLAVEND

We verzekeren je dat dit best wel verslavend werkt. Niet enkel probeer je nieuwe vogels aan je lijstje toe te voegen, maar je gaat al snel evengoed zelf proberen geluiden te herkennen en te lokaliseren in de boomtoppen of in het veld. Fazanten, spechten, maar evengoed dodaars of meerkoeten, ze zijn ondertussen al iets bekender in ons midden!.

Veel plezier!

One thought on “Corona proof: vogels spotten 2.0

Geef een reactie

%d