Museumpje doen? Van thuis uit ! Dat kan! #coronaproof

ALS HET KRIEBELT MOET JE…

Toegegeven, het begint wat te kriebelen (al is alles natuurlijk relatief); we zijn het niet gewoon om thuis te zitten en willen graag weer op trot … Niet dat we niet graag thuis zijn, integendeel, maar thuiskomen na een museum te hebben meegepikt of na door de straten van weer een nieuwe stad dichtbij of veraf te hebben geslenterd, doet evenzoveel deugd.

Dus nu moeten we toch op zoek naar alternatieven. Niet getreurd… die alternatieven zijn er; steeds meer en meer zelfs want heel wat musea, tentoonstellingen en zelfs steden, steken nu een tandje bij.

Ok, inderdaad, je hoeft niet naar een museum te gaan om een goed stukje cultuur te proeven. Cultuur is ook zoveel: een goed boek, een streepje muziek, een verduiveld goede film of een documentaire. Maar hierop heeft Miss Corona geen invloed. Dat konden we al thuis doen; en dat deden en dat doen we… #nevernotreading, weet je wel. (trouwens, woon je nu in de grote buurt van Kortrijk, en zit je verlegen om een goed boek, een kaart of een puzzel, denk dan eens aan Boekenhuis Theoria. In real life al een aanrader, maar nu zeker nu ze de boeken aan huis leveren. #kooplokaal dus ! )

HOE DAN ?

Maar – we horen je het vragen – Hoe kan je nu een museum bezoeken als die nu allemaal gesloten zijn? en tot nader order, is een verplaatsing naar een museum geen noodzakelijke verplaatsing… Logische vraag dus.

Het antwoord is zo simpel als ‘comme bonjour‘.

Hoe dan? Wel, je kan van achter je computerscherm simpelweg een museum induiken. En bij sommige musea kan je dit echt letterlijk nemen; zaal na zaal kan je alles wat tentoongesteld wordt bewonderen; geen wachttijden, geen gedrum, geen verplaatsing…

Handig toch! En geen kind groot of klein die nee zal zeggen tegen de zin ‘en nu mag je wat achter de pc’. …

Welke musea vonden wij al ?


‘ECHT’ BINNENGAAN

Met stip een van de betere virtual tours die we tot nu toe gezien hebben. Gewoon een absolute aanrader. Heel interactief – heel interessant ! Je vergeet zelfs dat je gewoon achter je scherm zit.

Heel tof en interactief gedaan. Via foto’s en een plannetje maak je een virtuele aanschouwelijke wandeling op de site. Hierbij krijg je wat info over de bijzondere gebouwen die op de site staan.

Het MSK biedt geen tour aan in hun museum maar leidt je wel naar een site waar je een closer look krijgt van een dertigtal schilderijen van Van Eyck. Origineel gedaan.

Via de site van het Rubenshuis kan je niet alleen snuffelen in de collectie, maar kan je ook naar 2 podcast luisteren (de audiogids en de podcast van Klara – beide heel goed). Er is ook gedacht aan de kleinsten want voor hen kan je knutselideetjes en kleurplaten op de site vinden.

Tijdens een bezoek aan het Vleeshuis in Antwerpen kan je op de benedenverdieping en de eerste verdieping de geschiedenis van de muziek in de stad aanschouwen. De overige van de 5 verdiepingen blijven dan dicht. Via hun website kan je hier wel eens binnen piepen. Als je verder wil gaan, kan je een speciale ‘behind the scenes‘ toer boeken. Klinkt aanlokkelijk, niet?

Naast het rondsnuffelen in hun collectie of het surfen in enkele van hun online tentoonstellingen, kan je ook de verschillende zalen in het museum ‘bewandelen’ en dit terwijl je luistert naar de audiogids van het Geluidshuis (top dus !). Ideaal dus om je kinderen op een educatief verantwoorde manier (Yes – punten gescoord) voor het scherm te zetten !

Hier kan je op verschillende manieren kennis maken met het museum, de persoon Rockox en de collectie die er te zien is.

Niet echt een museum in de strikte zin van het woord maar een vakantiegevoel krijg je alvast bij het scrollen in de plantentuin van Meise. De heerlijke vogelgeluiden die je er gratis en voor niets bij krijgt, wakkeren dit alleen maar aan. Heel verrassend !

In het echt is dit een heel interessant museum. Ben je er nog niet geweest, kan je er nu alvast een kennismaken met de collectie. Je kan van ruimte naar ruimte wandelen en krijgt hier en daar de mogelijkheid om een item van naderbij te bekijken. Voor de uitleg moet je natuurlijk eens zelf gaan.

In Brussel kan je veel ‘gewone’ musea bezoeken. Maar je kan er ook onder de grond gaan, naar een museum dat in het teken staat van de aders van de stad, de Zenne en de riolen dus. In het echt betreed je dit bijzonder museum, via de ingang in een van de laatst bewaarde octrooigebouwen aan de kleine ring. Nu krijg je op je scherm een 3D voorstelling van de site en kan je scrollen doorheen de gangen. Zeker eens doen wanneer het terug open is.

Via de website van Museum M in Leuven kan je in alle rust door de verschillende zalen van het museum waden. Je kan er ook een boeiende podcast over het leven van Hendrik I Van Brabant vinden.


BINNENWIPPEN VIA GOOGLE MAPS

Sinds januari 2018 huist dit museum in de 19de eeuwse gebouwen waar het destijds allemaal begonnen is. Geld en economie saai, zeg je? In dit museum doen ze alvast hun best om je te overtuigen dat dit niet het geval is.

Je kan nu alvast eens doorheen het prachtige classicistische gebouw glijden.

De Belg en zijn stripverhalen; het is toch wat speciaals. Voor wie nog nooit naar het museum hieraan gewijd geweest is, moet er na het corona-verhaal zeker eens binnen springen? Nu kan je alvast al eens virtueel op de gelijkvloerse verdieping binnenwippen en kan je al een blik werpen op het prachtige art-nouveau gebouw waarin dit museum gevestigd is.

Via googlemaps kan je zonder probleem even door de stokerij rondslenteren.

Een prachtige expo die nu ook virtueel te bezoeken valt.


KENNISMAKEN MET COLLECTIE

  • Hortamuseum – Brussel : om de paar dagen een interessant filmpje of een leuke activiteit voor kleine en grote kinderen
  • Koninklijk Museum Kunst en Geschiedenis – Brussel – hier kan je rondsnollen in het gigantisch arsenaal van voorwerpen die er in het museum voor of achter de schermen te zien zijn.
  • Museum Dr. Guislain – Gent – Samen met een aantal foto’s krijgt je het verhaal achter het museum en de personen achter die museum. Wel wat leeswerk maar het blijft een boeiend verhaal. Heel entertainend dus !
  • Natuurhistorisch museum – Brussel – Op deze site kan je je echt wel uren bezighouden. Er worden verschillende ‘online tentoonstellingen’ aangeboden waarbij je heel wat te lezen krijg, heel wat foto’s ziet en hier en daar wat filmpjes kan bekijken.
  • Kunstuur – Mechelen – de expo is wel gesloten maar op geregelde tijdstippen worden schilderijen van de expo helemaal of in detail via de facebookpagina aan je voorgesteld.
  • In Flanders Fields – Ieper Ook dit museum is helaas gesloten maar via de facebookpagina van het museum worden ook diverse verhalen bij objecten, getuigenissen of gebeurtenissen.

BINNENKIJKEN VIA POPPR

De Historische Huizen in Gent zijn sowieso dik de moeite om te bezoeken. Om jullie alvast een voorsmaakje te geven voor een écht bezoek aan de sites, kan je nu het Gentse stadhuis via Poppr bezoeken. Heel cool ! En je krijg heel wat informatie over datgene wat je te zien krijgt ! TOP !

Alsof je er zelf in staat, in het klooster. Prachtige beelden en de stilte die normaal in een klooster gevonden kan worden, kan je er zo bij denken.

Een beperkt toertje via Poppr door dit museum. Leuk om doen al krijg je er jammergenoeg geen uitleg bij. Wel mooi om zien, die werken van Panamarenko.


EEN SPECIALLEKE

Hiervoor moet je op woensdag 8/4 om 19u achter je pc zitten. Dan krijg je een exclusieve rondleiding in den tentoonstelling over Van Eyck in Gent; mét een échte gids. Benieuwd wat dat zal zijn ! Even vooraf inschrijven op de facebookpagina van Flemishmasters en klaar is kees.


STADSWANDELINGEN

Heb je even genoeg van een museum, dan kan je misschien eens een virtuele stadswandeling maken.

Hier alvast enkele ideetjes!
Mechelen een toertje door het gezellige Mechelen is sowieso een aanrader! Benieuwd Je kan er zelfs in de Sint-Romboutstoren kijken, zonder de meer dan 500 trappen te moeten klimmen.
Ronse Een toertje Ronse kan er ook nog wel bij! heel leuk gedaan!
Brussel – even op de top van het Atomium gaan staan? Dat kan hier!
Brugge – Ga zeker eens virtueel op pad doorheen het prachtige Brugge! TOP !

Binnenkort komt er ook zo een virtuele wandeling in Brugge !


WANDELEN IN HET ECHT MAAR MET RUGZAK VOL CULTUUR

Waar je ook eens moet kijken om in het echt én natuurlijk #coronaproof een wandeling te maken, is op de site Travel.izi ? Hier kan je per land en per stad mooie stadswandelingen vinden waarbij toch enige duiding gegeven wordt. Het is eens iets anders.


NOG NIET GENOEG?

Dan kan je ook eens enkele buitenlandse musea bezoeken:

het Louvre(FR), British Museum (UK), Pergamon(D), Vaticaanstad, Van Gogh (NL)

Ben je een geboren kwisser of doen je dat gewoon graag ? Dan kan je je kennis van de cultuur testen op verschillende plaatsen, onder andere bij Riebedebie (op dinsdag) en bij Openmonumenten (op vrijdag).


ANYWAY

Nothing beats the real thing !

Dat is een leuze die uiteraard meer dan waar is.

Dus, eenmaal de coronamaatregelen opgeheven zullen zijn, zullen we met veel plezier en een overvloed aan goesting terug op stap gaan. The real thing gaan opzoeken. Maar tot dan doen we het met de digi-versie van al dan moois.


OEPS, EENTJE VERGETEN ?

Deze opsomming is absoluut niet volledig. Alle musea en steden doen echt hun uiterste best om hun bezoekers in de watten te leggen. Een virtual tour behoort daar zeker bij. Maar ook diverse musea lossen op geregelde tijdstippen een deel van hun collectie of geven een leuke knutselopdracht voor de kleinsten.

Heb je zelf ergens een leuke virtuele kennismaking met een museum gezien of weet je zelf een museum die haar bezoekers op een speciale manier in de watten leg, stuur ons dan een mailtje (eskonpeupejer@telenet.be) en wij nemen die met veel plezier in de lijst op !

2 thoughts on “Museumpje doen? Van thuis uit ! Dat kan! #coronaproof

    1. hoi – ook leuk om zo in je achtertuin te kunnen wandelen ! merci voor de correctie op de link. We pasten die inmiddels aan !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: