D – Kaiser Wilhelm Denkmal

🇩🇪

Roadtrips maken betekent automatisch kilometers malen. Dat is gewoon zo; daar kan je niet van uit. Niet dat we daar mee inzitten; absoluut niet. Voor wat, hoort wat.

We zorgen altijd voor voldoende (lees: massa’s) boeken voor de kinderen; luisterverhalen (vooral die van het geluidshuis) worden grijsgedraaid; of we organiseren een dj-sessie met Spotify.

Wat de verdere verplaatsingen wat verteerbaarder maken – voor zover dit al nodig zou zijn – zoeken we op de reisweg leuke dingen om te bezoeken. Oké, toegegeven, misschien is het opknippen van de rit niet noodzakelijk maar het geeft ons wel een goed excuus om ook op die plaatsen iets te gaan bezoeken.

Bij onze reis naar Berlijn was het niet anders.

In het doorrijden stopten we onder andere in de buurt van Bückeburg.

In de buurt hiervan ligt de stad Porta Westfalica; een iets lager gelegen dorpje dat de spreekwoordelijke deur was naar Westfalen. Aan de ene kant ligt het Wiehengebirge en aan de andere kant ligt Weserbergland. Dat de vredesverdragen die het einde van het West Romeinse Rijk in de 17e eeuw afkondigden de Vrede van Westfalen genoemd werden, duidt er alleen maar op hoe belangrijk deze streek moet geweest zijn.

Op de oostelijke flank van de Wittekensberg in Porta Westfalica staat het Kaiser Wilhelm Denkmal, een monument ter nagedachtenis van Keizer Wilhelm I van Duitsland (+1888).

2015-07-23 12.25.35

Het beeld zelf is misschien wat bombastisch en potsierlijk maar zo was Keizer Wilhelm I ook. Dus dat plaatje klopt. Toegegeven, het was geen onbelangrijke man. Samen met zijn kanselier Otto von Bismarck heeft hij ervoor gezorgd dat Duitse terug een geheel werd.

2015-07-23 12.07.12

Als de geschiedenis rondom dit beeld je niet boeit, zal het uitzicht dat je boven aan het beeld krijgt, je ongetwijfeld wel met verstomming slaan. Na een wandeling door de bossen, en een stevige beklimming van de trappen, kan je aan de voeten van Keizer Wilhelm genieten van een fenomenaal uitzicht.

2015-07-23 12.09.01

Leuk om weten, tijdens de tweede wereldoorlog hadden de Duitsers net onder dit beeld een ondergrondse productielocatie. Hier is echter niets meer van te zien omdat de Engelse bezettingsmacht in Duitsland (de BOAR) dit uiteindelijk hebben opgeblazen. Al een geluk dat dit beeld niet mee in de brokken gedeeld heeft.

Kaiser Wilhelm Denkmal

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: