Dé hotspot van Stockholm – Vasa-Museum

img-20181114-wa00084342551774074417198.jpg

🇸🇪 –

Cijfers om bij te duizelen

Een geluk bij een ongeluk, zo kan je het verhaal van de Vasa noemen. Het Zweedse oorlogsschip is namelijk het enige originele schip van haar soort uit de 17e eeuw dat de dag van vandaag nog steeds te bewonderen is. Daadwerkelijk een imposant schip, 50 meter hoog, 70 meter lang , 4 verdiepen, voorzien van 64 kanonnen, bemand door 450 man.

Drama

Hoe het komt dat we dit vandaag kunnen bewonderen is een heel verhaal. Het schip moest het paradepaardje worden van de Zweedse vloot; en dat leek het ook te worden.

Uniek in bewapening, uitermate hoog tegen het enteren en versierd met talrijke mooie houtsculpturen. Alles ging goed, en triomfantelijk begon de boot aan zijn eerste reis. Helaas duurde het niet lang. Nauwelijks een kilometer verder was de boot gevaarlijk over beginnen te hellen en stroomde het water binnen langs de open schietgaten. Enkele minuten later al lag de boot op de bodem en waren een dertigtal zeelui omgekomen.

Wat een drama, de nieuwe trots van de natie was een fiasco geworden.

333 jaar later 

De boot lag nauwelijks 30 meter diep, maar is toch door de jaren heen in de vergetelheid geraakt. De mast was al lang weggenomen om de scheepvaart niet te belemmeren en het overgrote deel van de koperen kanonnen was al door souvenierjagers of ijzerhandelaars, bovengehaald met een duikbel. Maar daarna niets meer. 333 jaar rustte de Vasa in de koude noordelijke wateren van Stockholm.

dat het koude water dit schip zo goed bewaard heeft !

Tot midden de jaren 50.  Toen werd de schuit teruggevonden door een amateur onderwater archeoloog. En vanaf dat moment ging het heel snel. Met vereende krachten werd de boot uit de modder gehaald en uiteindelijk kwam hij terug boven water in 1961.

Opknapbeurt – nog 98% origineel – Niet slecht, hé…

Er brak natuurlijk een lange periode van restauratie en conservatie aan. Eerst in een dok, dan in een tijdelijke scheepswerf en uiteindelijk op de plaats waar hij nu staat: het Vasa Museum. Het schip dat je daar kan bewonderen is voor 98% nog het originele schip. Ook vandaag nog doet men er alles aan om de Vasa te conserveren voor de toekomst, een titanenwerkje.

‘Puur vakmanschap’

In het museum

Als je het Museum binnenloopt sta je onmiddellijk oog in oog met het schip.

De rest van het museum is rond het schip gebouwd.

Verdieping na verdieping (en het zijn er toch wel 9…) kan je elke spaander van de Vasa bewonderen; prachtig.

In het museum rond het schip kom je alles te weten over die tijd, de oorzaak, de berging en zo veel meer.

Toch word je automatisch telkens terug gezogen naar het schip en begin je te filosoferen: Was die boot een mislukking…

Mislukking ? Nee hoor !

Nee. Het was een revolutionair schip voor zijn tijd. Een schip waar er fouten zijn gemaakt, fouten die helaas fataal bleken. Maar het schip is over de eeuwen veel meer dan dat geworden. Het werd een tijdscapsule, een uniek en authentiek document waar we vandaag veel uit leren over de 17e eeuw. Binnen het schip was namelijk alles bewaard gebleven, net zoals toen. En dit maakt het schip dan ook zo bijzonder.

Top attractie in Stockholm, en terecht!

3 thoughts on “Dé hotspot van Stockholm – Vasa-Museum

  1. inderdaad, een topattractie. Heel indrukwekkend.

    De voorstelling van de mensen die aan boord waren vond ik ook zo realistisch: waar zaten ze en wat waren ze aan het doen op moment van kapzeizen, wat hadden ze net gegeten, wat was hun rol enz…Het maakt het zo tastbaar.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: