Nie wieder Krieg – NEURENBERG (D)

🇩🇪

– TUSSENSTOP – JA GRAAG – MAAR WAAR ?

Plots stond het vast; we zouden onze zomervakantie beginnen in het prachtige Praag.

Een glimp of google.maps  en we zagen dat dit zou betekenen dat we op de eerste een goeie 1000 km zouden moeten afmalen.

Op zich geen probleem, al zou een interessante tussenstop wel fijn zijn. Maar waar? Google.maps stelde 3 routes voor. 2 vielen al onmiddellijk af; Kassel hadden we al gedaan; Wolfsburg ook…

– NEURENBERG IT IS !

En zo kwam Neurenberg in ons vizier.

We kenden die naam natuurlijk van de beruchte rol in de Tweede Wereldoorlog; wie niet? Die zware materie wilden we die eerste reisdag  echt niet op onze boterham; niet dit keer.

We kenden de stad uiteraard ook van het Formule 1 circuit. Ook dat stond niet echt op de whishlist.

ARCHITECTUUR

Was daar wel nog iets anders te zien? Dat er destijds architecturaal indrukwekkende gebouwen gestaan hebben, wisten we. Maar zou er wel nog iets van overgebleven zijn. Online kregen we tegensprekende berichten. Alles zou weg zijn en het zou misschien wel een ontgoocheling kunnen zijn…

De twijfel over het al dan niet stoppen op de doorreis heeft lang geduurd (als in tot een 100 km ervandaan), maar we hebben het ons zeker niet beklaagd.

KONGRESSHALLE

De beruchte Kongresshalle uit het interbellum was onze eerste stop. We liepen de galerijen aan de buitenkant af om zo – dat hoopten we – naar de binnenkant te kunnen gaan. Verkeerd gedacht dus. Maar absoluut een must om ook eens te doen. Je ziet een waar architecturaal hoogstandje.

We gaven de moed niet op. We zouden binnen geraken… punt.

Verbluffende architectuur – en dat op slechts een paar jaar gebouwd…

Ergens moest er toch een ingang zijn om eventjes de binnenkant te bekijken. Het leek op een verboden werfinrit of een dienstingang net naast het concertgebouw maar daar moet je inderdaad door om het nooit afgewerkte megalomaan colosseum-aandoend gebouw te komen.  Mocht het afgewerkt geweest zijn, zouden hier dé belangrijkste Nazi-toespraken voor zo een 50.000 mensen gehouden zijn.

Tip: lees zeker de paar luttele  panelen op het binnenplein over de bouw van dit huzarenstuk.

ZEPPELINFELD

Ondertussen hadden de NSDAP nog het Zeppelinfeld waar ze grote manifestaties, zoals hun jaarlijkse partijdagen, konden houden. Deze site lag zo goed als naast de Kongresshalle. Wij er dus naartoe.

De geschiedenisboeken komen hier écht tot leven.

Geschiedenis komt tot leven ! 

Als je hier niet stil wordt van de omgeving en de beladen geschiedenis, weten we het ook niet meer. De site is niet in zijn geheel bewaard gebleven. De Zeppelin hoofdtribune is er wel nog. Als je bovenaan de trappen staat kan je wel nog de structuur van het Feld en zeker de plaats waar destijds de enorme spotlights stonden, zien.

De site is de meest controversiële plaats van de stad maar niettemin is het architecturaal een unicum. Nadat de stad lang nagedacht heeft wat zij met al deze – niet makkelijk te verwijderen – gebouwen kon doen, heeft zij enkele jaren geleden beslist om alles te behouden en op een aanvaardbare manier in te vullen met musea, concertgebouw en sportvelden om op die manier de herinnering aan de holocaust te behouden.

De tekst op de hoofdtribune spreekt boekdelen: nie wieder Krieg. En gelijk hebben ze !

Het gerucht gaat dat Met tijd zou deze Grandstand zelfs opengesteld worden.

MUSEUM

Voor de geïnteresseerden, er is ook een museum over de bekende processen. Wij gingen er niet naar toe. Blijkt achteraf een goede beslissing geweest te zijn. Misschien binnen een paar jaar een aandoen, als de kinderen wat groter zijn…

 

 

One thought on “Nie wieder Krieg – NEURENBERG (D)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: