DIVA

De komst van een nieuw of vernieuwd museum is altijd spannend. Vol verwachtingen checken we dan ook herhaaldelijk de openingsdatum.

Een goede week geleden was het dan eindelijk zo ver; het nieuwe diamantmuseum werd op de Suikerrui in Antwerpen geopend en kreeg de naam DIVA.

3

Via de website van het museum merkten we dat we maar beter kaartjes op voorhand konden kopen want er werd met tijdsloten gewerkt. Nodig bleek dit uiteindelijk niet maar het gaf wel een stress-loos gevoel in de wagen naar ’t Stad. Je weet maar nooit welke overrompeling er in een nieuw museum verwacht kan worden.

Tot onze verwondering moesten we wel wat zoeken naar het gebouw van het museum want van echt grote billboards als reclame van het nieuwe museum, was niet echt sprake.

Eenmaal binnen, kregen we een audiogids die ons doorheen het museum zou loodsen. Tegen onze verwachtingen in, werden we niet onmiddellijk omringd door blinkende diamanten of sieraden, maar zagen we in de eerste van zes zalen voornamelijk zilverkunst.1

We waren dan ook opgelucht dat de derde zaal wel over de edelsteen ging. In een diamantmuseum wil je toch diamanten zien, nietwaar? Uiteindelijk bleek het museum een constante afwisseling te zijn tussen de diamanten en de zilversmeedkunst. Beide ambachten zijn natuurlijk boeiend, dus voor ons geen probleem, al moet de naam van het museum dan misschien wel herdacht worden.

In deze zaal kregen we waarvoor we gekomen waren; we werden er ondergedompeld in diverse aspecten van de diamantsector en dit via heel boeiende filmpjes. We konden er ons vergapen aan diverse – letterlijk – schitterende kunstwerken, waaronder de o-zo gekende tennisracket van het ECC tennis toernooi.

De grote pracht en praal van het museum is niet zo zeer, uiteraard ook, maar zeker niet uitsluitend, te vinden in de juwelen en artefacten die er staan maar ook in de decors. Prachtige decors waar geen inspanning te veel voor is geweest.

Overall is het een heel mooi museum waar heel veel tijd en moeite in gestoken werd. De kleine kinderziektes zullen beslist nog weggewerkt worden.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: