Domein Palingbeek

Palingbeek, Het grootste provinciaal domein van West-Vlaanderen, is een domein met vele verhalen. De meer dan 230 hectaren zijn vooral gesitueerd rond een 3 km lang kanaal, en dit kanaal is eigenlijk het ontstaan van het domein.

Het gebied ligt tussen IJzer en Schelde, en men had het plan om beide bekkens te verbinden (met name de Leie en het Ieperleekanaal). Nu, dit ging zeker niet zoals verwacht: de ondergrond was totaal ongeschikt en na herhaaldelijke verzakkingen was er de druppel: de brug over het kanaal stortte ook in. Nog vóór de 1e wereldoorlog werden de werkzaamheden gestaakt.

Tijdens de oorlog werd de site nog meer op de proef gesteld: het lag namelijk pal op het front rond Ieper (de Ieperboog). Zowel Duitse als Britse troepen groeven zich in en vochten een verbeten strijd uit om de heuvelrug.

Vandaag de dag kan je van beide bladzijden in de geschiedenis nog de stille getuigen tegenkomen: de ongebruikte sluis, de brugpijlers, maar evengoed de verschillende met water gevulde bomkraters in het landschap (o.a. the Bluff, de noordoever van het kanaal), Engelse begraafplaatsen en bunkerrestanten.

2.jpg

Het domein zelf bevat veel informatie, zowel over het kanaal als over de WO1, met informatieborden, een video-paviljoen, verhoogde wandelpaden, uitkijkpunten en een bezoekerscentrum.

Ook in de omtrek zijn er nog tal van bezienswaardigheden, maar die zijn voor andere blogposts!

Nog tot eind 2018: CWXRM

1
Een indrukwekkende Landart-installatie comingworldrememberme. 600.000 beeldjes in klei, eentje voor elk leven dat verloren ging tijdens de oorlog.
meer info

Zowel met de fiets of te voet zeker een fijne plaats om te vertoeven, in elk seizoen. Let ook op de grond, waar je de afstand tussen de verschillende de linies kan ervaren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: