Een schaatspiste in een museum?! Dat bestaat ! Ga maar eens kijken in het Spoorwegmuseum van Utrecht…

Utrecht, here we come again

Utrecht; de stad van de kortoren, langoren, t-dieven of t-slikkers. Een stad in het hartje van het land van onze Noorderburen. Een stad ook die we pas recent wat beter leerden kennen en het moet gezegd, het is een stad waar we ons bijzonder goed voelen. Van het moment dat we deze zomer in de auto stapten om na een dagje Utrecht terug huiswaarts te keren, wisten we al dat het niet lang zou duren voor we nog eens terug zouden gaan.

En nu was het zo ver.

Museumbezoek

In tegenstelling tot ons bezoekje in de warme zomerzon, stond nu geen wandelingetje in de stad op de planning (al zou dat er uiteindelijk toch ook komen toen we zagen dat de winkels op zondag open waren. Broes Boeken… we konden er weer niet aan weerstaan…maar eerst het museum !)

Nee, nu gingen we naar het Spoorwegmuseum. Hoe kan het ook anders, met een onderkomen in een oud stationsgebouw is de locatie van het museum meer dan passend. En dat gebouw is niet in het minst indrukwekkend te noemen.

Maar als je denkt dat je in een ‘normaal’ museum terecht zou komen, ben je wel goed mis.

 

Verrassend concept 

Na herhaalde vernieuwingsfases, werd in 2005 volledig afgestapt van een klassiek museumconcept. Nee, geen overzicht van verschillende treinen door de eeuwen heen; geen technisch of wetenschappelijk gedoe; geen weetjes; geen feiten; nee, niets van dit alles. Daar hebben ze komaf mee gemaakt. En voor wie ons kent, zal het niet verrassen dat dit toch eventjes wennen was.

Van een verrassing meer of minder zijn we niet vies, en dus pasten we ons snel aan. 😉 No problemo …

We lieten het belevingsconcept dat het museum nu is over ons heen komen en genoten met volle teugen van de verschillende attracties zoals een walkthrough over de oude tijd, een darkride doorheen de werkplaats van weleer en een simulator over de toekomst.

Dat van ‘geen technisch of wetenschappelijk gedoe’, is eigenlijk niet waar… In het Techlab konden we via experimenten ervaren hoe en waarom een trein rijdt zoals die rijdt. Boeiend. Absoluut !

 

Winterstation

In de wintermaanden hangt er trouwens een bijzondere sfeer want in de centrale hal wordt dan een heuse ijspiste gelegd. Deze keer werd er niets gebroken (*fieuw*), maar enkel genoten. Goede live muziek, ontelbare eetkraampjes en overvloedige kerstversiering garanderen dat je uiteindelijk – mocht dit al niet het geval geweest zijn – volledig in kerststemming buiten stapt.

Wil je deze unieke ervaring ook eens meemaken, dan moet je vóór 5 januari eens in het museum binnenwippen. Nadien gaat de piste onverbiddelijk terug op stock tot volgend jaar !

Aanrader ? 

Als je niet zoekt naar een museum in de klassieke manier van het woord, maar op zoek gaat naar een fijne namiddag in een origineel stationskader waar je samen met groot en klein kan genieten van een hapje en een drankje afgewisseld met een attractie, het bewonderen van grote of kleine wagons, en waar de kleine handjes ook wat technische snufjes kunnen uittesten, dan ben je in het Spoorwegmuseum aan het juiste adres.

En als je nog tijd over hebt, kan je perfect te voet de stad in !

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: