🇪🇸
In het nog steeds politiek woelige Baskenland een museum van de vrede oprichten, kan à la limite nog als teken van hoop aanzien worden. Maar dit museum in de stad Guernica – of all places – oprichten, kan enkel als duidelijk statement beschouwd worden; hopelijk niet als provocatie.
Bij Guernica denken we maar al te veel enkel aan het overbekende gigantische werk van Picasso dat aanschouwd kan worden in het museum Reina Sofia in Madrid. Ergens in ons achterhoofd weten we dat dit schilderij de aanklacht van Picasso is tegen de wreedheden die de bevolking van Guernica ergens tijdens de tweede wereldoorlog hebben moeten ondergaan. Maar daar houdt onze kennis op. Wat er daar toen eigenlijk gebeurd is en – vooral – waarom, daarover tasten we in het duister.
Onze roadtrip naar Spaans Baskenland was uiteraard de ideale gelegenheid om eens wat meer over de achtergrond van het schilderij te weten te komen.
We trokken dus richting Guernica.
We – mama en papa – zijn opgegroeid met het ETA en weten dus bijzonder goed dat deze streek in Spanje – althans naar ons aanvoelen – vroeger (zeer) licht ontvlambaar was. We waren er echter van verbaasd dat de kwestie nog steeds bijzonder actueel is. Het is misschien niet zo zichtbaar als in Noord-Ierland maar het neigt er toch fel naartoe. Niet alleen kan je geregeld de Baskische – of een Spaanse (afhankelijk van het kamp waartoe de bewoner behoort) – vlag uit een raam zien wapperen, maar zie je op elke mogelijke plaats graffiti die de amnestie van ETA-leden bepleiten.
Nu net in dit hol van de leeuw een museum van de vrede oprichten, je moet het maar doen.
Misschien is de naam van het museum een beetje een verkeerde benaming. In een eerste deel van het museum gaat men inderdaad het belang van de vrede bepleiten waarna eigenlijk de rest van het museum net over de Baskische kwestie gaat, meer bepaald over hetgeen op 26.04.1937 gebeurd is.
Op die dag vond namelijk het eerste bombardement op burgers in Europa plaats. Een kwartier nadat één enkele Duitse bommenwerper zijn bommen op de stad had losgelaten en de burgers uit hun schuilkelders meenden te kunnen komen om de schade op te meten, kwam een volledig eskader het plaatsje platbombarderen. Vluchtende burgers werden zelfs vanuit de vliegtuigen gewoon doodgeschoten. Er was geen ontkomen aan… Volgens de ene vielen meer dan 1600 en volgens de andere 800 doden … en waarom? Men is het er nog steeds niet over eens.
Feit is wel dat niet alleen de Duitsers achter deze actie zaten, maar zeker en vast ook Franco die de republikeinse Basken een lesje wilde leren.
Waar men het wel eens over moet zijn, dat dit niet had moeten gebeuren…
Door in dit museum op deze plaats net de wreedheden te belichten (en terecht) is dit museum eigenlijk een pleitbezorger van de Baskische zaak. Ons niet gelaten natuurlijk. Het is en blijft een heel mooi museum waar je wat meer inzage krijgt in de gevoeligheden van de streek. Maar om dit zonder blikken of blozen een museum voor de vrede te noemen, is misschien een brug te ver…
Guernica – Museum voor de vrede
We verbleven in dit appartement – heel tevreden van !