ES – Gaztelugatxe

🇪🇸

Er zijn zo van die plaatsjes die zo idyllisch en mooi zijn dat je ze zou willen inkaderen. Gaztelugatxe is er gegarandeerd eentje van. Bij onze trip naar Spaans Baskenland stond het piepkleine rotseilandje op onze ‘zeker te bezoeken’-lijstje.

2018-04-10 15.47.12

Zelfs een uitzonderlijke natte lentedag kon ons hier niet van weerhouden. Het was alsof de goden er mee gemoeid waren, maar zowel tijdens de fikse wandeling ernaartoe als de wandeling terug naar de auto én tijdens ons momentje op het eiland gingen de hemelsluizen amper open. Meer zelfs, de zon kwam zelfs uiteindelijk door de wolken heen piepen.

Heerlijk !

Dat we er toch iets moesten voor doen vooraleer we van Gaztelugatxe  konden genieten, is zeker.

Pas na een tocht downhill te voet van wel drie kwartier konden we via een smal wandelpaadje van het vasteland naar het eiland stappen om nadien de 241 trappen tot een de kapel van San Juan op de top van het eiland te bereiken.

2018-04-10 14.36.02

Deze kapel zou nog dateren uit de tijd van de kruisvaarders en het verhaal gaat zelfs dat de heilige Johannes ooit zelf voet zette op het eilandje… Later werd het een bedevaartsoord voor vissers en zeelieden.

Wat er ook van zij, dat iemand eeuwen geleden beslist heeft om niet alleen een kapel te bouwen op een minuscuul rotseiland maar ook nog eens een stenen brug tussen het vaste land en het eiland, is op zich al bewonderenswaardig.

Het zicht vanop de top van Gaztelugatxe is in ieder geval fenomenaal, zowel op de kustlijn van Baskenland als op de golf van Biskaje.

2018-04-10-14-49-18.jpg2018-04-10 14.44.19

Het minder goede weer is uiteindelijk een geluk bij een ongeluk gebleken. Tijdens de tocht hebben we misschien in totaal een 20-tal mensen gekruist en stonden we eigenlijk helemaal alleen op de top. Dit maakte de plaats uiteraard veel mythischer dan wanneer je het eiland moet delen met wel 100 anderen.

Geen wonder dat een serie als Games of Thrones deze locatie heeft uitverkozen als Dragonstone.

 

 

2 thoughts on “ES – Gaztelugatxe

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: