For Freedom Museum in Ramskapelle – een bijzonder oorlogsmuseum in de polder

For Freedom Museum in Ramskapelle – een bijzonder oorlogsmuseum in de polder


 

Ken je het For Freedom Museum al?

Wellicht is het For Freedom Museum ondertussen voor niemand nog een onbekende.

In een zoektocht naar een betere versie van zichzelf (en hoe hun cijfers aan de andere kant van ‘0’ te krijgen), schakelden het For Freedom Museum de immer sympathieke Kamal Kharmach met zijn programma ‘Andermans Zaken’ in als hulplijn.

We keken op TV vol bewondering hoe de gepassioneerde uitbaters hun spreekwoordelijk kindje eventjes in de strenge maar rechtvaardige handen van Kamal legden en er iets moois voor in de plaats kregen.

En of zij zichzelf heruitgevonden hebben… Wij gingen er dus naartoe!

 


Oorlogsmuseum in Knokke – huh??

Een bezoekje aan dit oorlogsmuseum in het gemoedelijke Ramskapelle, deelgemeente van Knokke, stond al langer op ons to do-lijstje. We trokken nog niet zo vaak die richting van onze Belgische kust uit waardoor we dit museum nog niet konden afvinken. #shameonus

Waarom we uiteindelijk tóch letterlijk enkel voor dit For Freedom museum richting Ramskapelle reden is makkelijk te verklaren.

Het waren onze tieners die ons wakker schudden. Door samen met hen naar het programma van Kamal Kharmach te kijken, tikten de tieners ons heel duidelijk op de vingers. Want ‘hey, waarom waren we daar nog niet geweest?’, ‘Hallo, ouders? Waarom niet?’

Ja, waarom eigenlijk niet.. Geen gezever, echt niet. Dus …mocht je je afvragen of die stoere tieners al onze uitstappen wel fijn vinden en of zij nog altijd vrijwillig met ons meegaan, kunnen we het bevestigen. Ja, zij zijn zelfs vragende partij. We hebben dus vooralsnog geen riek nodig om hen in de auto te krijgen 😉


Polderdorp Ramskapelle

Het museum ligt verscholen in het hinterland achter Knokke-Heist, meer in het bijzonder in het pittoreske Ramskapelle. Dit polderdorpje ‘klein maar fijn’ noemen is zeker niet gelogen. Met iets meer dan 750 inwoners en slechts een 5 km² is het gehucht inderdaad klein en fijn.

In de gerenoveerde oude gemeenteschool annex oud gemeentehuis op de invalsweg naar het dorp, vonden we het For Freedom Museum. Naast de smetteloze witgekalkte gevel met de bordeaux accenten konden we er niet naast kijken.


Bloed, zweet en tranen… en heel veel passie!

Het museum is er één waar de passie en liefde van de bezielers duidelijk niet te miskennen valt. Het zijn de broers Jones die het museum in 2009 geopend hebben. En die broers vertellen het verhaal van hun vader, Dennis Jones, een Britse soldaat die – hoe gaat het in de oorlog – uiteindelijk verliefd geworden is op een Vlaamse deerne.

Dit liefdesverhaal is enkel de aanzet geweest voor de broers om met dit museum te starten. Letterlijk dan. Bij het terugvinden van het trouwkostuum van hun vader kregen Danny en Freddy Jones dat laatste duwtje om op zoek te gaan naar het oorlogsverhaal van de streek.

En dit is echt wel een bijzonder verhaal; helaas vaak wat vergeten en hier wil het museum terecht verandering in brengen.

 


Operatie Switchback

Je zou het niet zeggen maar er werd hier best wel hevig gevochten in 1944.

Waarom? Snel uitgelegd (waarschijnlijk te snel) komt het neer op het volgende.

Na de landing van Normandië blijven de geallieerden de Duitse bezetter verder in het nauw drijven. Ze slagen er in om uiteindelijk de haven van Antwerpen in handen te krijgen maar moeten met lede ogen vaststellen dat zij die haven helaas nog steeds niet kunnen gebruiken. De reden ligt voorhanden. De Duitse bezetter heeft nog steeds een stevig voet aan wal in Zeeuws Vlaanderen en verhindert hierdoor dat de geallieerde vloot van op de Noordzee richting de Antwerpse haven kan varen. Dit zou tijdens Operatie Switchback veranderen.

En de rest is geschiedenis.

 


Top scenografie – en dan die podcast !

Het is – onder andere – dit verhaal over Operatie Switchback dat onder de aandacht gebracht wordt in het For Freedom Museum.

Via uitermate nauwgezette en gedetailleerde levensechte diorama – misschien wel een van dé beste en meest verzorgde scenografie die we in al de door ons bezochte musea al gezien hebben (en ja, dat zijn er wel wat) – werden we meegenomen naar de tijd van toen. En de prachtige audiogids ingesproken door Lucas Van den Eynde deed – hoe kan het ook anders met zo een fantastische stem – de rest.

 


Terug in de tijd

Naast deze niet onbelangrijke passage van het oorlogsverhaal van de streek, worden uiteraard ook andere aspecten van de oorlog, de bezetting en de bevrijding in het museum aangehaald. De collectie die de Jones-broers de afgelopen decennia hebben verzameld is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Zo konden we binnen kijken in een gezellige Engelse kroeg, liepen we langs een net bevrijde Knokse straat. We waanden ons zelfs even in een onderzeeër.

 

En als je geluk hebt, kan je in de loods in de tuin nog een tijdelijke tentoonstelling bezoeken. Toen wij er waren, werden de in de oorlog gesneuvelde vissers op een heel bijzondere manier herdacht.


Wat vonden wij van het For Freedom Museum?

Het museum heeft zonder enige discussie liters bloed, zweet en misschien wel tranen van de broers gekost.

Dat zij heel hun hart en ziel in dit project gestoken hebben, is overduidelijk. Het museum is beslist een aanrader. Zet dus zeker maar op je to do-lijstje.

Het is zeker geen compleet overzicht van het verloop van de oorlog, maar dat willen ze ook niet zijn. We kregen een unieke impressie van verschillende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog verteld uit het oogpunt van de plaatselijke bevolking. Dit gaat dan niet enkel over soldaten, maar ook over het leven tijdens de oorlog.

Kijk snel op hun site voor meer praktische info!

(Let wel op als je Ramskapelle in je GPS steekt… Het is Ramskapelle bij Knokke en niet bij Nieuwpoort. Niet onbelangrijke laatste tip, toch?!)

 

One thought on “For Freedom Museum in Ramskapelle – een bijzonder oorlogsmuseum in de polder

  1. Zelf ook bezocht een tijdje geleden, ik was onder de indruk. Mooi gedocumenteerd en prachtig ingekleed! Net lang genoeg om je aandacht er bij te houden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: