Genieten van de rust in Mullem – 13 km (of 3, 6 of 10)

Genieten van de rust in Mullem – 13 km (of 3, 6 of 10)


Toch nog even naar buiten! Op naar de Vlaamse Ardennen!

Waar ga je op een zondag om 16u nog gaan wandelen (want ja, de studentjes in huis, die moeten … studeren)…

Wel, wij trokken deze keer naar één van de dorpjes die de titel van ‘mooiste dorpje van België‘ mag dragen. Wij gingen naar Mullem, deelgemeente van Oudenaarde; de Vlaamse Ardennen dus!

Voor wie Mullem geen belletje doet rinkelen, even toch ter verduidelijking: Mullem is dat dorpje van amper 500 inwoners waar quasi elke steen van elk huis de gele kleur heeft. Waarom geel ? Heel simpel. Okergeel was gewoon de kleur van het wapenschild van de lokale adel. Zo simpel kan het zijn. Zij waren eigenaar van de huizen, dus zij kozen de kleur. Punt.

Het is wel bijzonder om te zien en het ziet er best gezellig uit; zelfs nu de vele cafétjes en restaurantjes nog niet open zijn. Wat moet dat dan niet zijn als die terug open mogen!


Rooigemsebeek dwars door Mullem

We hadden het plan om de Rooigemsebeekwandeling van 13 km af te wandelen. Het is een wandeling die doet wat zijn naam zegt: je wandelt de meanderende Rooigemsebeek af. En die beek ontspringt in Wortegem-Petegem en mondt in Asper in de Schelde uit.

We begonnen dus in Mullem zelf, aan het kasteel van Gaston de Gerlach; inderdaad, die de Gerlach van de zuidpoolexpedities die de Koning Boudewijnbasis heeft gebouwd (en de zoon van Adrien de Gerlach die met het schip de Belgica tijdens zijn zuidpoolexpeditie 13 maanden vastzat in het ijs). Vanuit de uitkijktoren van zijn kasteel had hij zowel een kijk op Gent als op Oudenaarde.

 


Schone plekjes

Van daaruit volgden we gewoon de gekende bordjes die ons zonder problemen de weg wezen. Via een wirwar van aangelegde smalle wandelpaden verkenden we het landschap langs de beek. Bomen, velden, schapen, kippen, ezels, paarden,.. we zagen het allemaal. Maar we zagen zoveel meer. Molens, kastelen, prachtige hoeves én het slagveld van de Slag bij Oudenaarde. Voor dit laatste moet je op zoek gaan naar het monument van Reinaert de Vos 😉 .

Het is er echt zalig om te wandelen.

Toegegeven, met de ondergaande winterzon werd het plots wel wat frisser. We maakten dus een shortcut door de velden. Maar dat is ook oké. De volledige wandeling is 13 km lang maar je kan ze makkelijk inkorten tot een wandeling van 3, 6 of 10 km. Wij deden uiteindelijk een kleine 10 km. Niet slecht voor een last minute geplande wandeling in de prachtige Vlaamse Ardennen, toch.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: