FR – Musée de l’Air et de l’Espace

Als je zot bent van ruimtevaart en luchtvaart, is een bezoekje aan Musée de l’Air et de l’Espace in Parijs een must.

2017-01-03 11.16.09

En laat nu net een van onze kinderen van het type zijn dat van elk papier een vliegtuig wil plooien, en laat nu net de oudste begeesterd zijn van geschiedenis (van wat dan ook) en laat de jongste nu de wil hebben om alles van techniek uit te pluizen (een ‘prutser’ zoals we zeggen). Het leek ons dan ook hét ideaal museum om op een ijskoude januaridag eventjes naar toe te rijden. En och, hadden we gelijk. Wat een museum. Het is misschien moeilijk om Le Bourget onder de noemer museum te plaatsen, minstens niet onder de noemer ‘gewoon’ museum. Wat een omvang en wat een inhoud; niet te doen.

Het gigantische museum ligt op de luchthaven Le Bourget en bestaat eigenlijk al van 1921, maar verhuisde een keer en werd verschillende keren uitgebreid en gemoderniseerd.

De luchthaven zelf is iconisch voor de luchtvaart. Het is op deze luchthaven dat Charles Lindbergh in 1927 met de Spirit of Saint Louis na 33 u vliegen vanop Long Island in New York terug vast grond onder zijn wielen kreeg. Kijkend naar de tarmac, krijg je bij deze gedachte toch ongewild kippenvel.

Sinds 1929 is er natuurlijk heel veel veranderd in de wereld van de vliegwezen.

In de verschillende hallen van het museum worden de verschillende evoluties overlopen. Opsommen wat er allemaal te zien is, is eigenlijk onbegonnen werk. Van prachtige tweedekkers of vrachtvliegtuigen uit het interbellum over heuse gevechtsvliegtuigen van in de oorlog naar F16’s. Van een Boeing 747 waar je in kan tot twee memorabele Concordes.

2017-01-03 12.33.45

Ook de Ruimtevaart wordt uitvoerig belicht met onder andere een intercontinentale raket tot de Vostok 1 van Gagarin. Een mooie afsluiter is natuurlijk de 1 op 1 replica van de Ariane raket.

Moet het gezegd, het was een meer dan geslaagde dag waar iedereen nog heel vaak over spreekt. Er stond dan ook echt van alles en niet allemaal opeen gepropt maar in hele ruime hallen waardoor de toestellen natuurlijk zeer goed tot hun recht kwamen en nog meer indruk maakten.

Op het ogenblik van ons bezoek was de hall van de pioniers gesloten wegens renovatiewerken. We zullen dan ook eens moeten teruggaan wanneer de zaal terug open is. De renovatie van deze hall zou normaalgezien in november 2018 achter de rug zijn.

2017-01-03 12.30.11

We zijn benieuwd.

link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: