Kortrijk IS 1302 en 1302 IS Kortrijk.
Het Guldensporenslag op het Groeningeveld tussen de zwaarbewapende Franse edellieden de – als ze geluk hadden – met riek of goedendag voorziene Vlaamse boeren is een verhaal dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt.
De slag op zich is misschien niet zozeer een andere slag dan zovele andere veldslagen tussen feodale heren onderling, maar toch wordt de slag een mythisch karakter toegedicht doordat het verhaal geromantiseerd werd en natuurlijk doordat de historie een fameuze uitloper kreeg om de Vlaamse zaak te dienen.
In onze thuisstad Kortrijk bezochten we al verschillende keren het museum dat – hoe kan het ook anders – volledig gewijd is aan dé slag tussen de Liebaerts en de Leliaerts.
Het museum is gehuisvest in de prachtige gebouwen van de oude Groeningeabdij. Een kaartje koop je aan de balie die ineens ook de toeristische dienst van Kortrijk is waardoor je meteen de nodige informatie kan verzamelen over de volledige leiestreek; heel makkelijk natuurlijk.
Bij het binnen komen, kregen we van een heel enthousiaste medewerker de nodige uitleg voor de audiogidsen. Die gidsen heb je wel nodig want enkel daarin krijg je de vele informatie over de stukken en beelden die tentoongesteld worden.
Zo kom je bijvoorbeeld in de tweede zaal bijzonder veel te weten over de hoofdrolspelers van de slag. Bij elk van de prachtige beelden die je bij het binnenkomen van deze zaal aantreft, krijg je hun individuele verhaal. Misschien wel wat veel voor de kinderen maar zij pikten er spontaan maar enkele verhaaltjes uit. Opgelost.
Het museumbezoek wordt afgesloten in de filmzaal waar een het belang van de slag in de afgeslopen geschiedenis wat toegelicht wordt.
Eenmaal buiten het museum is het wel leuk om nog een ommetje te maken naar het Groeningeveld om daar de Groeningepoort en het blinkende Groeningemomument te bezoeken. Het hoort er gewoon bij , niet?