FR – Palais idéal du facteur Cheval

Het Palais idéal du facteur Cheval is een verhaal uniek in zijn soort.

Tijdens een vorige reis wilden we er al eens ‘en passant’ stoppen maar het is goed dat we dat toen niet gedaan hebben en dat we voor een bezoek aan het Paleis onze tijd hebben genomen.

2017-11-02 11.50.02-2

Het is een plaats waar je even moet gaan zitten om de omvang ervan te kunnen vatten. Er is zo veel te zien en het is eigenlijk zo een triest, maar ook mooi verhaal.

Het ideale paleis is een volledig met de hand gebouwd bouwwerk dat gedurende meer dan 30 jaar, opgetrokken is door een postbode met de naam Cheval.

Tijdens zijn dagelijkse postronde te voet van niet minder dan 33 km, stuitte hij op een bepaalde dag per ongeluk op een steen met een vreemde vorm. Zo kwam hij op het idee om met bijzondere stenen een paleis te maken; geen paleis om te wonen maar om zijn verdriet een plaats te proberen te geven.

Cheval liep namelijk gebukt onder het verlies van zijn oudste zoon, zijn eerste vrouw en uiteindelijk ook nog zijn jongste dochter.

Elke vierkante centimeter van het paleis werd een stukje van het ideale verhaal van de postbode. Om het hele verhaal te begrijpen is het handig om de uitleg via de audio-gids krijgen. Bovendien is de audiogids ook in het Nederlands, wat het mogelijk maakte voor onze kinderen om ook het verhaal te vatten.

2017-11-02 11.47.42

Het valt te begrijpen dat de postbode niet veel begrip kreeg tijdens de bouw van het paleis maar aan het einde van de opbouw kwam het paleis in het vizier van onder andere Picasso en deze was er vol lof en bewondering over. Uiteindelijk werd het Paleis het toonbeeld van de naïve kunst of de Art Brut en is het nu een beschermd monument.

2017-11-02 12.08.07

Palais idéal du facteur Cheval

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: