GRIMBERGEN – Het MOT

Met kinderen naar een doe-museum gaan, is altijd een voltreffer.

Al is dat voor die van ons zeker geen voorwaarde. Als er al hier en daar een knopje is waar ze eens kunnen aan prutsen, is het voor hen dik OK.

Maar, toegegeven, een echt doe-museum vinden ze zeker en vast leuk.

Het MOT te Grimbergen is er zo eentje.

Het museum is ondergebracht in de oude paardenstallen van Guldendal, de hoeve van het Prinsenkasteel.

Het MOT staat eigenlijk voor het Museum voor Oude Technieken. En deze naam dekt ineens de lading van de drie onderdelen van het museum. In de kelder kan je vooreerst op een interactieve manier ontdekken hoe er vroeger kleren gewassen werden. Terug naar boven wordt je ondergedompeld in de wereld van de smid. Hier kwamen de kinderen handen te kort.

2017-01-05 14.44.24

3

Verder naar boven wordt een enorm aanbod aan houtbewerkingsinstrumenten in glazen vitrines getoond. Door de hoeveelheid van voorwerpen, raakten de kinderen misschien een beetje verzadigd. De speelzolder maakte echter onmiddellijk alles terug goed. Hier konden ze klimmen en klauteren en op ontdekking gaan; Fantastisch.

2017-01-05 15.26.09

Het museum laat de getoonde materialen ook tot leven komen in demonstraties die ofwel in Guldendaal zelf gegeven worden of wel in de Liermolen of de Tommenmolen. Wij waren er helaas niet op een moment dat er demonstraties gehouden werden. Wil je zo een demonstratie meemaken, kijk dan beter eens snel op de website van het MOT voor de data.

Na je bezoek aan het MOT moet je zeker eens richting het Prinsenbos gaan. Hier kan je midden in de vijver de restanten zien van het eens zo machtige Prinsenkasteel, thuisbasis van de heren van Grimbergen. Bij het verlaten van dit kasteel door de Duitse bezetter, hebben zij dit kasteel in brand gestoken. Sindsdien ligt het er verweest bij. Maar daar zal verandering in komen. De bedoeling is wel niet om heel het kasteel terug op te trekken maar de donjon en de woontoren zouden gerestaureerd worden en deze zouden dan een onderdeel komen van het MOT. We zijn benieuwd.

4

Link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: