HIPPO.WAR

Vermits er her en der de laatste jaren musea zijn bijgekomen naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de eerste wereldoorlog waren de verwachtingen eerder bescheiden. Toch besloten we even langs te lopen in Waregem.

Het museumconcept zelf is wat verrassend, niemand aanwezig, maar een open tentoonstelling waar je zo binnen en buiten kan lopen. Op zich geen enkel probleem voor de bezoekers.

Eenmaal binnen kom je onmiddellijk aan het hoofdonderwerp: Paarden tijdens de eerste wereldoorlog. Deze stille helden waren namelijk onontbeerlijk om de oorlogsmachine te laten draaien. Op grote pancarten kom je heel wat te weten over hun rol maar ook over de problemen die optraden (eten, ziektes,…).
Verrassend interessant!

2

Het tweede deel hadden we eigenlijk niet verwacht, maar bevat een heel ander onderwerp dat eerder onderbelicht wordt in de meeste wereldoorlog 1 musea: de rol van de Verenigde staten in de Groote Oorlog. Toch is het niet onlogisch om dit aan te treffen in Waregem, waar er een Amerikaans kerkhof met gevallen Amerikanen ligt. Van de Zimmermann Telegram tot Herbert Hoover, de verschillende sleutelfiguren en monumenten worden helder aangehaald.

3

Als laatste is er nog een tijdelijke tentoonstelling, die de weg naar de bevrijding van Waregem in de kijker zet.

We zouden zeggen, als je in de buurt bent, de moeite om even te stoppen. Als extraatje kan je trouwens ook genieten van een mooi zicht op de renbaan!

link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: