Immersive Experience – Inside Dali – Sint Niklaaskerk in Gent – Dali op de muren?! In een kerk?!

Immersive Experience – Inside Dali – Sint Niklaaskerk in Gent – Dali op de muren?! in een kerk?!


Hello Dali

Het staat nog in ons geheugen gegrift, die eerste keer dat we samen plots voor een werk van Dali stonden. Het was op een druilerige zomerdag in Glasgow, ergens in een ietwat donker hoekje van het Kelvingrove Art Gallery and Museum. Om de een of andere reden werden we toen – van alle werken in het museum – net naar Dali’s ‘El Cristo de San Juan de la Cruz’ getrokken. Later lazen we dat het werk ergens in de jaren ’50 aan de stad Glasgow verkocht werd voor een schamele £ 8200. In 2006 heeft Spanje het werk voor niet minder dan £80 miljoen terug willen kopen. Aangezien het er in 2017 nog hing, kreeg Spanje dus nul op het rekwest.

Wat voor de werken van Dali geldt, geldt natuurlijk ook voor de kunstenaar zelf. Er is een hoek(je) af. Maar dat is niet erg, want met een hoekje af lukt het toch altijd beter om je ziel op doek vast te leggen, niet?


Inside Dali

De opening van Inside Dali in de Sint-Niklaaskerk in Gent leek ons de ideale gelegenheid om het werk en de man beter te leren kennen.

Op naar Gent dus.

Bij het binnenkomen van de expo loop je eerst door een gang waar het leven van Dali beschreven staat. Als we een tip mogen geven, boek een plekje op een rustig moment dat je alles op je eigen tempo kan lezen. Best wel wat tekst maar het is natuurlijk ook een fascinerende levensloop van de man met de typische snor.

Na enkele videobeelden die ook het verhaal van de woning van de kunstenaar vertellen, trokken we het schip van de ontwijde kerk binnen…


Immersive experience

In dit deel van de kerk begint de immersive experience: stukjes werk van Dali die, overgoten met een rustgevend muziekje, op de muren en het plafond van de kerk geprojecteerd worden.

Verwacht hier zeker geen helder overzicht van werken met een audiogids dat je wijst op bepaalde aspecten en keuzes, maar een kunstige collage van verschillende beelden, verknipte en geanimeerde schilderijen die uit zijn oeuvre genomen zijn.

Zoals het in een kerk betaamt, zit je tijdens de projecties op een kerkstoel. Leuk detail !

Na het eind van de loop, trokken we nog vlug eens in de spiegelkamer, mét projecties van het werk van Dali natuurlijk, om daarna de shop in te duiken en de frisse buitenlucht terug op te zoeken.


Wat vonden we ervan?

Immersive experiences zijn nu enorm hot. Expo’s in die formule rijzen als paddenstoelen uit de grond.

We hebben er nu een paar gedaan en misschien moeten we wel toegeven dat we er onze draait nog niet echt in gevonden hebben. Dat doet geen afbreuk aan de verschillende installaties, maar ligt natuurlijk aan ons eigen zijn, museumbeesten die gewoon zijn om in een godverlaten museum rond te dwalen en op eigen tempo naar werken te kijken. Het is duidelijk dat heel wat mensen warm lopen voor deze experiences. Het feit dat de expo vaak uitverkocht is, spreekt voor zich. Anyway, de werken van Dali zijn natuurlijk een dankbaar gegeven om op zo een speciale manier te tonen! En wat we niet kunnen ontkennen, is dat het nu natuurlijk bijzonder hard kriebelt om eens naar Figueres of naar the States te trekken om daar naar de werken in real life te gaan kijken.

Après tout, zowel de werken als de man zelf blijven ons intrigeren, misschien nu zelfs nog meer. Missie geslaagd dus. We werden ondergedompeld in de wereld van Dali en kregen zin om meer over hem te weten te komen!

Je moet het beslist eens zelf proberen, zo een immersive experience.


Wistjedatjes

Wist je trouwens dat

  • Hij dacht dat hij een reïncarnatie van zijn eerder overleden broer was?
  • Hij het logo van Chupa Chups ontworpen heeft?
  • Hij een kookboek geschreven heeft?
  • Hij films gemaakt heeft?
  • Hij begraven ligt in zijn eigen museum in Figueres?
  • Hij op dit eigenste moment terug opgegraven wordt?
  • Hij met Disney werkte maar ook enorm beïnvloed werd door Freud?
  • Hij een lichtelijke obsessie voor Hitler had. In sommige werken kan je zelfs afbeeldingen van Hitler zien.


Effe praktisch

Een ticketje kost 14,50 EUR. Kijk gerust op de site als je een ticketje aan reductietarief krijgt.

Wil je al een voorsmaakje, kijk dan op onze instagram. we maakten een leuke reel van ons bezoekje.


Let’s talk about Corona

Willen of niet, we moeten het erover hebben. De hele coronashizzle wordt natuurlijk ook hier gevolgd. Beperkte plaatsen, coronapaspoort, handen ontsmetten, mondmaskers… the whole shabang dus.

De afstand kan over het algemeen wel gehouden worden, behalve als het wat drukker is in het eerste deel. Maar we zijn allemaal grote mensen en een extra stapje naar links of rechts doet soms wonderen. 😉 Je krijgt ook daags voor je bezoek een mailtje waar alles nog eens goed uitgelegd wordt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: