Benieuwd hoe onze voorouders in de prehistorie leefden? Of wil je de wereldpremière van de indrukwekkende VR-experience over Lascaux zien? – ga dan zeker eens naar Préhistomuseum in Flémalle!

Benieuwd hoe onze voorouders in de prehistorie leefden? Of wil je de wereldpremière van de indrukwekkende VR-experience over Lascaux zien? – ga dan zeker eens naar Préhistomuseum in Flémalle !


Over de taalgrens piepen

Sta je – net als wij – altijd wel een beetje met schaamrood op de wangen bij het besef dat de taalgrens dwars door ons prachtig landje loopt, en maakt dat we soms vergeten om over de taalgrens te piepen bij een zoektocht naar een daguitstap? Tijd om daar verandering in te brengen. In de kerstvakantie trokken we richting Flémalle; naar Het Préhistomuseum.

 


Préhisto-museum

Het Préhistomuseum is Flémalle is geen museum zoals er wel een aantal in ons land zijn. De ondertitel van het museum is terecht ‘Het avonturenpark van de prehistorie. Maak de primitieveling wakker in jezelf’. We kwamen meer in een experience terecht dan in een museum. Al doende leert men ook, nietwaar!

En euch, het is niet omdat het museum over de prehistorie gaat, dan het museum zelf uit die tijd zou stammen… je komt terecht in een prachtig moderne cortensstalen gebouw. Knap.

Vlak na het binnenkomen, beslisten we wat we wanneer zouden doen. Keuze te over: een workshop buiten, het verkennen van een grot, boogschieten, speerwerpen, het museum binnen of de expo over Lascaux.

 


Over en weer naar Lascaux – wereldprimeur

We besloten om met de VR Experience over Lascaux te beginnen. De verwachtingen bij een VR-experience zijn altijd hoog gespannen. Helaas worden de verwachtingen niet altijd ingelost. We waren dus razend benieuwd of onze verwachtingen hier wel zouden worden ingelost. Spannend!

Tijdens het wachten keken we al naar de kleine expo over de ontdekkingen van de wereldbekende muurschilderingen van Lascaux en vooral naar de uitleg hoe ze deze muurschilderingen proberen te bewaren. Lees: hoe ze Lascaux IV in de Périgord minutieus gemaakt hebben.

En toen kregen we een VR-bril aangereikt en kregen we elk een nummertje van een vierkant waar we in moesten gaan staan. Herhaaldelijk werd ons op het hart gedrukt om het vierkant niet te verlaten.

Het werd al snel duidelijk waarom deze instructies zo uitdrukkelijk gegeven werden. We kwamen namelijk onmiddellijk IN de Lascaux 1 grot terecht, dé Lascauxgrot dus. The real thing… Ok ok, het was een virtuele grot maar het leek wel echt. Tijdens de sessie van 15 minuten werden we – in het Nederlands – door gans de grot geloodst. Voortdurend kregen we ook aanwijzingen waar en waarom we naar bepaalde muurschilderingen of muurkervingen moesten kijken. Spectaculair. Echt waar. Wat bijzonder cool is, is dat ook de volledige 3D vorm van de grot getoond wordt. Met een kleine buiging staken we dan ons hoofd door de grotwand om dwars door in de grot te kijken. Fantastisch.

Aangezien je zo – figuurlijk – meegezogen wordt in de grot, heb je inderdaad af en toe eens de neiging om daadwerkelijk een paar stapjes te zetten. Gelukkig hadden we de raad om niet uit het 9M² vierkant te stappen, goed in de oren geknoopt. Er werd dus niet gebotst of op elkaars tenen gestapt.

Deze tijdelijke expo is trouwens een wereldprimeur! De expo loopt nog tot 22 mei 2022 en gaat daarna op rondreis.

Is het de moeite? Absoluut. We waren alle vijf flabbergasted van de VR-experience.

 


Op naar het museum én naar buiten

Na deze prehistorische experience, brachten we eerst nog een bezoekje aan het museum. Eventjes terug in een gewoon museum dus. We kregen wat van de opgegraven schatten te zien, leerden hoe werktuigen gemaakt werden of wat er gegeten kon worden. De tieners gingen er wat sneller door want zij wilden vlug naar buiten.

 

Begrijpelijk ook want daar kregen we meteen een helm aangemeten. Met nog een olielampje in de hand trokken we richting grot. De olielamp bleek noodzakelijk. De grot was echt een grot. Pikdonker, vochtig, koud,… en vol stalactieten en stalagmieten. Puur genieten; zeker met het dansend licht van de olielamp.

 


Voor elk wat wils

Daarna schoven we nog aan bij enkele workshops waar we een prehistorisch lampje uit klei maakten en we leerden hoe we het best vuur maakten. Geen paniek, dit laatste deden we alleen met de ogen 😉.

We sloten ons bezoekje nog af met een wandeling door het bos. Niet zomaar een wandeling maar eentje waar we gewapend met pijl en boog moesten jagen op (nep)wild. De jager én het competitiebeest in de tieners kwam duidelijk naar boven…Oefening baart kunst. Na een paar keer oefenen, werd flink raak geschoten. Tieners tevreden, wij tevreden ;-).

In totaal zijn er zo een dertiental activiteiten die je in het museum kan doen waaronder ook nog een labyrint en speeltuin. Voor elk wat wils!

 


Wat vonden de tieners?

Ondanks het feit dat we tussen de vele musea die we al bezochten, ook musea waren die dit onderwerp aansneden, is dit museum toch dat tikketje anders. Je loopt niet van vitrine naar vitrine vol opgegraven schatten (die zijn er wel maar niet overdreven veel). In dit museum leer je niet over de prehistorie door te kijken maar door te doen.

En dat vonden de tieners net leuk. De tocht naar en in de grot werd ook bijzonder gesmaakt, net als het boogschieten en het leren (minstens al kijkend) hoe vuur gemaakt werd.

Maar bovenaan stond natuurlijk de VR-experience over de grotten van Lascaux. Fe-no-me-naal goed. Echt waar.


Effe praktisch

Een gewoon ticketje voor het muséoparc kost 15 EUR voor een volwassenen. Kijk gerust op hun site of je van een reductie kan genieten.

Voor de expo over Lascaux betaal je als volwassene 14 EUR (ook hier eventueel een reductietarief).

Wil je beide onderdelen doen, neem je beter een combo-ticket wat met 26 EUR net iets goedkoper is dan beide ticketjes afzonderlijk.

Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis; wel enkel voor muséoparc. Voor de expo over Lascaux moet je wel nog betalen. (Het heeft natuurlijk wel zijn voordeel als je ergens gratis binnen mag. Weet wel dat er dan normaal heel wat meer volk komt. Je moet dus zelf beslissen of je voor de rust, dan wel voor een iets drukker bezoekje opteert.)

Parkeren kan je gratis.

Voor een hapje en een drankje kan je terecht in het restaurant op de site. Het restaurant is niet bijster groot. Als je daar zeker wilt eten, kan je misschien beter een tafeltje reserveren.

We werden in Nederlands onthaald. Geen paniek dus dat je je eigen beste Frans zou moeten bovenhalen. Lekker makkelijk voor de kinderen die vaak nog niet ingewijd zijn in de taal van Molière 😉

 


Combo met Luik?

Flémalle is van bij ons in putje West-Vlaanderen natuurlijk wel een eindje rijden. Het is dan ook een perfect excuus om er meteen een weekendje van te maken. Luik ligt namelijk slechts op een 15 minuutjes rijden van Flémalle en in Luik is er altijd wel iets wat je kan doen. Kijk hier maar…

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: