In de voetsporen van Roofridders – Roofridderspad (Affligem) – 6,2 km

In de voetsporen van Roofridders – Roofridderspad (Affligem) – 6,2 km


wandelen in Affligem

Wandelen kan je natuurlijk overal, dat weet ondertussen – gelukkig – iedereen. #thxcorona.

Net omdat er overál wel leuke plekjes zijn die je te voet kan verkennen, proberen we ook altijd een andere wandeling te maken. Bovendien is het voor ons altijd een dikke vette plus als de wandeling een bijzonder verhaal vertelt of een stukje geschiedenis over de omgeving in zich houdt. Deze keer vonden we in Affligem een wandeling die aan al deze voorwaarden voldeed!


Affligem it is 

We trokken dus naar het landelijke Affligem tussen Aalst en Brussel om de Roofridderswandeling af te stappen. De wandeling van iets meer dan 6 km vonden we op de website van Toerisme Affligem. Er werd ons een wandeling grotendeels op onverharde wegen (waaronder plankenpaden en vlonderpaden) beloofd in een prachtige omgeving. Met deze belofte trokken we naar ons startpunt… De abdij van Affligem.

We parkeerden aan de abdij, trokken onze stevige wandelschoenen/laarzen aan en gingen op pad.

 


Wie waren die roofridders? 

We vroegen ons natuurlijk af waar de naam ‘Roofridders vandaan kwam. Bleek dat deze naam een verwijzing is naar de legende van de Roofridders die teruggaat tot het jaar 1062. In dat jaar slaagde monnik Wedericus van de Gentse Sint-Pietersabdij (te bezoeken trouwens 😉 ) er in om niet minder dan zes roofridders te bekeren. Zij vestigden zich uiteindelijk in de Sint Pieters – en Sint-Paulusabdij in Affligem.

 


Dwars door de Koudenbergbeekvallei

Eenmaal vertrokken, lieten we al snel de abdij links liggen en verruilden we de verharde wegen in voor aarden wandelpaden in om zo de vallei van de Koudenbergbeek door te trekken. De wandeling heeft alles wat je van een typische natuurwandeling in ons landje kan verlangen. Van modderige wandelpaden, vergezichten, geflankeerd door paarden, koeien, schapen en vogels, bossen, weiden en akkers met of zonder prikkeldraad, over vlonderpaden, knuppelpaden tot natuurlijk een obligaat veldkapelletje.

 


wat vonden de tieners ervan?

Tja, een wandeling waarbij de uitdaging er in bestaat om zo veel mogelijk waterplassen ’te vermijden’ of om te zorgen dat je schoenen niet vastgezogen worden door de modder, dat is altijd een schot in de roos bij tieners, toch ?

De wandeling kan dus zeker aangeraden worden!

 


even praktisch

  • de wandeling is een lus. Je kan dus in principe beginnen waar je wil maar parkeren doe je het makkelijkst aan de abdij van Affligem
  • je stapt iets meer dan 6 km
  • de wandeling is duidelijk aangegeven met zeshoekige herkenningsborden waarom een ridder afgebeeld staat
  • aangezien het overgrote deel van de wandelpaden doorheen de velden en bossen gaan, is stevig schoeisel een absolute noodzaak.
  • het is haast onmogelijk om zonder modderspatten de wandeling te doorploegen. (maar niets wat een wasmachine of een stevige borstel niet kan oplossen)
  • je wandelt op leem en kleigrond. Het is dus zeker aangeraden om de wandeling te doen na enkele zonnige dagen.
  • je komt aan het begin wel wat cafétjes tegen maar tussen de akkers en in de bossen natuurlijk niet.
  • de wandeling kan je niet echt doen als je minder te been bent. Met een buggy of rolstoel kan je helaas deze keer ook niet mee.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: