De indrukwekkende reis met Rinus Van de Velde – Inner Travels (Europalia Arts Festival)

De indrukwekkende reis met Rinus Van de Velde – Inner Travels (Europalia Arts Festival)


Betoverd

Er zijn zo van die kunstenaars die ons altijd kunnen bekoren en Rinus Van de Velde is daar één van. Hoe vreemd het ook klinkt, maar bij een doek van Van de Velde staan we, zonder er ons bewust van zijn, altijd wel een tikkeltje langer.

We kunnen moeilijk de vinger leggen op de reden van deze betovering. Is het omdat hij zichzelf heel vaak in zijn werken weergeeft waardoor je lijkt mee te kijken naar zijn leven? Is het door de monumentale omvang van zijn werken? De humor die er altijd wel insteekt? Het feit dat je op het eerste zicht denkt te weten wat hij vertelt tót je verder kijkt en in elk stukje doek wel een nieuw puzzelstukje van het verhaal ontdekt? Of is het omdat de kunstenaar zelf vaak onderaan zijn werk een bedenking geeft of iemand aanspreekt waardoor je het fijne ervan wilt zoeken in het werk?

Geen idee.

Feit is wel dat niet alleen de grote mensen gefascineerd zijn door het werk van de in Leuven geboren kunstenaar maar ook de tieners!


Europalia Arts Festival

In het kader van het tweejaarlijkse Europalia Arts Festival loopt er nu in de Bozar in Brussel een volledige expo rond Rinus Van De Velde. We maakten een spreekwoordelijk vreugdedansje en zetten snel een bezoekje aan Rinus Van de Velde – Inner Travels in onze agenda.

Inner travels is trouwens een onderdeel van het kunstfestival van Europalia – Trains & Tracks waarbij alle 70 events van deze editie draaien rond treinen, reizen en de impact hiervan op de maatschappij en de onderlinge relaties.


Inner Travels

De tentoonstelling van Rinus Van de Velde heeft dus de ietwat mysterieuze titel ‘Inner Travels’ meegekregen. Met Inner Travels wordt uiteraard verwezen naar de denkbeeldige innerlijke reizen en fictieve ontmoetingen van de kunstenaar met ander grootmeesters.

We gaan met plezier mee op deze reis van Van de Velde.

 


dé trein

Onmiddellijk bij het binnenkomen van de tentoonstelling, staan we al oog in oog met wat misschien wel dé eyecatcher van de tentoonstelling geworden is, een locomotief… wat natuurlijk perfect past bij het thema van Europalia! De eerste fractie van een seconde denken we toch… damn… hoe hebben ze dat hier binnen gekregen. De verwondering én bewondering worden alleen maar groter als het verhaal dat dit geen echte trein is, blijkt te kloppen. Het treinstel dat hier staat, is er namelijk eentje dat door Van de Velde op ware grote werd gemaakt…. in papier en karton. Waw. Echt waar. Waw.

Van een binnenkomer gesproken.

En toen moest onder reis nog beginnen.

 

 


zwart/wit of toch liever kleurrijk?

In de eerste zaal hangen meteen al enkele bijzonder mooie kleurrijke werken van Van de Velde. Tot nu toe hadden we enkel nog maar zwart/wit werk van hem gezien. We waren een beetje bang dat die kleurrijke werken de magie zouden wegnemen. Maar niets is minder waar. Ook in kleur is Van de Velde bijzonder knap.

Je kijkt best ook naar de teksten die onderaan op de werken in – zo lijkt het toch – snelle krabbels werden toegevoegd. Zo spreekt hij onder meer tegen ‘Claude’ waarmee hij uiteraard Claude Monet aanspreekt. Meteen is het ook duidelijk door wie Van de Velde zich voor dat ene werk liet inspireren. En zo zijn er wel een aantal werken die verwijzen naar andere kunstenaars. Best wel grappig want vaak hangen de werken van die andere kunstenaars er ook bij.

 


miniatuurwereld

Via de ludieke asbakken – waarmee we de keramieken kunstwerken eigenlijk alle oneer aandoen – gaan we verder naar de miniatuurwereld.

Van de Velde blijkt een krak te zijn in het maken van maquettes; al kan je de werken die hier staan lang geen maquettes noemen. De term replica dekt veel beter de lading. Wist je trouwens dat Van de Velde voor hij tekent de decors die hij wil tekenen maakt? In die decors gaat hij dan bijvoorbeeld zelf plaatsnemen om, op basis van de foto’s van de scenes, zijn tekeningen te maken. En die decors zijn één voor één pareltjes.

 

Meer nog, die maquettes en decors krijgen dan ook een plaatsje in zijn film La Ruta Naturel, wat ineens ook een perfecte palindroom blijkt te zijn. Deze film is het sluitstukvan de expo. Dat alles wat je net gezien hebt, uiteindelijk toch één geheel vormt, maakt de expo net dat extra speciaal.

Eigenlijk zouden we nu het zien van de film, de tentoonstelling nogmaals moeten doen. Gewoon om de stukken nu met andere ogen te bekijken.

 


wat vonden de tieners?

Zij vonden het ronduit fantastisch. De diversiteit van de werken, de afwisseling tussen zwart/wit en kleur; tussen schilderijen, installaties en objecten; de impliciete of toch uitdrukkelijke linken met andere kunstenaars (het leek bij momenten zelfs een quiz ‘om het eerst het werk herkennen’); de verbazing hoe het mogelijk is om zo een replica’s en decors te maken; en uiteindelijk het samenkomen van alles in de film… Zalig. De tentoonstelling is zeker en vast ’teensproof’ ;-).


aanrader?

du-uh – Absoluut!

Tip: Kijk ook eens in het programma van Europalia! Er staan nog onwijs coole evenementen op het programma!


praktisch

💰: een ticket kost 17 EUR. Kijk op de site om te zien of je een korting kan genieten
📍: deze expo loopt in de Bozar, Ravensteingalerij in Brussel
📆: de expo loopt nog tot 15.05.2022
🔎: voor meer informatie rond Europalia Arts Festival, kijk je gewoon op hun website
🎥: benieuwd naar de reel op Instagram van ons bezoekje? klik dan hier

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: