IRL – Clonmacnoise

🇮🇪

Clonmacnoise; we hadden er nog nooit van gehoord. Toen we deze zomer in Shannonbrigde in Ierland logeerden vroegen we langs onze neus weg of er in de buurt nog iets te zien was. Toevallig was de uitbater van de bed & breakfast zwaar gefascineerd (licht uitgedrukt) door het nabijgelegen Clonmacnoise.

Gewoon al omdat de naam zo goed bekt, wilden we er naar toe.

2017-08-04-12-07-10.jpg

Blijkt dat dit klooster van de 6de tot de 12e eeuw het summier van het Christendom was…hét centrum van kennis en religie. Belangrijk dus voor deze religie. Paus Johannes Paulus II maakte op zijn Ierland zijn zelfs een ommetoer naar de ruïnes.

Langs de kronkelende wegen moesten we even zoeken maar vanuit Athlone kan je er perfect naartoe varen. Boten zijn er genoeg te huur.

2017-08-04-12-22-20.jpg

De stralende zon die tijdens ons bezoek door de wolken piepte, maakte de plek nog idyllischer dan ze al is.

Clonmacnoise is een kloosterruine uit de 6de eeuw en bevat niet minder dan 7 kerken, 1 kathedraal enkele authentieke high crosses en de grootste verzameling van vroegchristelijke grafzerken in West-Europa.

In het museum kan je een film bekijken die de geschiedenis van de site mooi weergeeft.

Met een beetje verbeelding zie je inderdaad de monniken in dit bolwerk ronddolen aan de oevers van de meanderende Shannon en tussen de eindeloze grasvelden.

2017-08-04-12-06-17.jpg

Clonmacnoise

Ook leuk om eens te lezen: de brief die Johannes Paulues II schreef naar aanleiding van zijn bezoek in 1979. Gewoon om eens te lezen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: