Kasteel van Wijnendale

1

Dicht bij Torhout kan je een deels private waterburcht met grote aangelanden bezoeken. Het gaat hier over het Kasteel van Wijnendale.

Het kasteel is vooral bekend van de ontwikkelingen tijdens de tweede wereldoorlog. Hier vonden namelijk de laatste gesprekken plaats tussen de vorst Leopold III (die er resideerde) en een aantal leden van zijn regering, een conflict waarbij het verschil in visie uiteindelijk zal leiden tot de koningskwestie.

Je kan de sfeer van weleer opsnuiven in de kamers van het kasteel die de tijd van toen reconstrueren. Luisterend naar de verhalen in de audiogids lijkt het wel of je meedoet aan de historische beladen gesprekken van 1940. Vluchten we of vluchten we niet…

2

Wat velen misschien niet weten is dat het kasteel, minstens de domeinen rond het kasteel, nog een ander historisch belangrijk verhaal met zich meedraagt. Het is namelijk in de bossen rond het kasteel dat Maria Van Bourgondië in 1482 bij een valkenjacht dramatisch ten val kwam. Met een valk op de arm gaf ze haar paard het teken om over een waterpoel te springen maar zag een afgeknapte tak niet. Ze kwam hierop ten val maar hield zich sterk en kon zich nog terug op haar paar hijsen en kon nog zo terug naar Brugge rijden. Helaas waren de verwondingen toch ernstiger dat gedacht of toegegeven en enkele weken na de val verloor ze de strijd. Of hoe een stomme val het einde van een veelbelovende historisch feit van Maria van Bourgondië. (lees ook onze blog over haar geboorteplaats)

Aan de hand van audiogidsen kan je een groot deel van het kasteel bezoeken waarbij de verschillende periodes (en dat zijn er heel wat) de revue passeren. Voor de liefhebbers van de geschiedenis van Vlaanderen.

Aangevuld met een fikse wandeling door het 181 hectare grote bos van het kasteel, is dit een ideale combinatie tussen cultuur en natuur.

En heb je  honger of dorst gekregen van je bezoekje, dan moet je zeker eens binnenspringen in Het Heuvelhof dat er net naast ligt. Voor de kinderen is er een zeer vermakelijke speeltijd !

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Wijnendale

link naar info Kasteel

 

2 thoughts on “Kasteel van Wijnendale

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: