Kasteel van Wijnendale – wat een geschiedenis !

Kasteel van Wijnendale – wat een geschiedenis !

Kasteel van Wijnendale

Dicht bij Torhout ligt Wijnendale. En daar staat een prachtig kasteel: het Kasteel van Wijnendale (logisch, hé).

Het kasteel is nog bewoond dus je kan er niet zomaar rondlopen. Maar een deel van deze waterburcht ervan is wél toegankelijk! (aanvulling in 2023 – nu is het kasteel eventjes dicht voor renovatiewerken)


Leopold III – koningskwestie

Het kasteel is vooral bekend van de ontwikkelingen tijdens de tweede wereldoorlog. Hier vonden namelijk de laatste gesprekken plaats tussen Leopold III (die er woonde) en een aantal leden van zijn regering. Deze gesprekken leidden uiteindelijk tot de befaamde koningskwestie.

Je kan de sfeer van weleer opsnuiven in de kamers van het kasteel die de tijd van toen reconstrueren. Luisterend naar de verhalen in de audiogids lijkt het wel of je meedoet aan de historische beladen gesprekken van 1940. Vluchten we of vluchten we niet…

2

Maria Van Bourgondië

Wat velen misschien niet weten is dat het kasteel nog een ander historisch belangrijk verhaal met zich meedraagt.

Het is in de bossen rond het kasteel dat Maria Van Bourgondië in 1482 bij een valkenjacht dramatisch ten val kwam.

Het verhaal zou als volgt gaan: Met een valk op de arm gaf ze haar paard het teken om over een waterpoel te springen maar zag een afgeknapte tak niet. Ze kwam hierop ten val maar hield zich sterk en kon zich nog terug op haar paard hijsen en kon nog zo terug naar Brugge rijden. Helaas waren de verwondingen toch ernstiger dat gedacht of toegegeven en enkele weken na de val verloor ze de strijd. Of hoe een stomme val het einde van een veelbelovende historisch feit van Maria van Bourgondië. (lees ook onze blog over haar geboorteplaats)


beetje cultuur, beetje natuur

Aan de hand van audiogidsen kan je een groot deel van het kasteel bezoeken waarbij de verschillende periodes (en dat zijn er heel wat) de revue passeren. Voor de liefhebbers van de geschiedenis van Vlaanderen is een bezoekje aan dit kasteel of de bossen er rond zeker een aanrader.

Aangevuld met een fikse wandeling door het 181 hectare grote bos van het kasteel is dit een ideale combinatie tussen cultuur en natuur.


Hongerrr

En heb je  honger of dorst gekregen van je bezoekje, dan moet je zeker eens binnenspringen in Het Heuvelhof dat er net naast ligt. Voor de kinderen is er een zeer vermakelijke speeltijd !

link naar info Kasteel

2 thoughts on “Kasteel van Wijnendale – wat een geschiedenis !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: